NOTISER

Otryggheten ökar ute på arbetsplatserna

OTRYGGA SVERIGE| Otrygga anställningar ökar kraftigt inom handeln och allt fler blir sjukskrivna som en konsekvens av otryggheten på arbetsplatsen. Det slår fackförbundet Handels fast i ny rapport, skriver tidningen Arbetet.

De otrygga jobben och deltiderna ökar stadigt på bekostnad av tillsvidarejobb på heltid. Mest ökar de allra otryggaste bland de otrygga anställningarna, timanställning vid behov.

Bara 31 procent av arbetarna i handeln hade en tillsvidareanställning på heltid 2015, jämfört med 43 procent 1990. Timanställningar och anställningar vid behov har på senare tid blivit de vanligaste formerna av visstid och utgör nu 80 procent av dessa.

Rapporten visar också att anställningstryggheten har minskat för arbetare men ökat något för tjänstemänen inom branschen. Bland tjänstemännen är det bara 9 procent som idag har visstid, mot 28 procent av arbetarna. Otrygga anställningar på jobbet gör att många mår dåligt på arbetsplatsen. Antalet sjukskriva har ökat på grund av otryggheten på jobbet slår facket fast i rapporten.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp