Kontakta oss

EKONOMI

Oxfam: ”De åtta rikaste äger lika mycket som hälften av världens fattigaste befolkning”

Publicerat

den

KAPITALISM| Världens åtta rikaste äger nu lika mycket som hälften av världens fattigaste befolkning, meddelar Oxfam. Den globala organisationen Oxfam har släppt en rapport i samband med att World economic forum (WEF) äger rum i Schweiz.

World economic forum är ett möte där eliten inom ekonomi och politik samlas. Rapporten visar att de åtta rikaste männen i världen äger 426 miljarder dollar – det är lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning äger sammanlagt. 10% av världens befolkning lever på mindre än två dollar(ca 17 SEK) om dagen.

Oxfam bekräftar att det är överklassens klasskrig som lett till att de rika samlar på sig allt större tillgångar medan de fattiga får det sämre. Storföretagen bedriver en hård kamp mot höjda löner och arbetares rättigheter för att få en större vinst. De utnyttjar globaliseringen genom skatteflykt och flyttar sina verksamheter till u-länder där det är lättast att exploatera arbetarna. Om arbetarna lyckas organisera sig och kräva rättigheter flyttas företagen utomlands.

Klassklyftorna ökar
Oxfam har fått nya siffror från Kina och Indien som visar att läget för de fattiga är värre än vad omvärlden tidigare trott. Samtidigt är det inte bara i u-länderna klassklyftorna ökar. World economic forum rapporterar själv att i de 26 rikaste länderna har medianinkomsten sjunkit med i genomsnitt 2,4 procent mellan 2008 och 2013.

Här är listan på världens åtta rikaste och deras företag:

Bill Gates (Microsoft)
Amancio Ortega (Zara)
Warren Buffet (Berkshire Hathaway)
Carlos Slim Helú (Grupo Carso)
Jeff Bezos (Amazon)
Mark Zuckerberg (Facebook)
Larry Ellison (Oracle)
Michael Bloomberg (Bloomberg)

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons