INRIKES

Polisbetjänten körde ihjäl 53-åring på övergångsställe – Inte grov vårdslöshet i trafik enligt åklagaren

polisbilLANDSKRONA | I hög hastighet och utan blåljus körde polisbetjänten ihjäl en 53-årig man och skadade en 50-årig kvinna svårt på ett övergångsställe i norra Landskrona. Idag åtalades polisbetjänten för brottet som skedde den 6 januari tidigare i år.

Händelsen på Hälsingborgsvägen är endast ett fall av många där unga Landskronapoliser har kört för fort och vårdslöst på gatorna – men det är första gången som en polisbetjänt från staden har blivit åtalad för brott i samband med vansinneskörningarna.

Chefsåklagaren Jan Pernvi vid särskilda åklagarkammaren uppger att han har åtalat polisbetjänten för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Enligt chefsåklagaren var det polisens oaktsamhet som ledde till den 53-åriga mannens död. Dödskörningen inträffade i samband med ett rutinärende då polisen saknade skäl till att överskrida hastighetsbegränsningen. Trots det körde polisen i hög fart vid ett upplyst övergångsställe där sikten uppges ha varit god.

Tog flera veckor för förhör
Trots att en människa dödats på grund av polisens oaktsamhet kom det att dröja hela tre veckor innan den åtalade polisbetjänten ens förhördes om de aktuella brotten. Anledningen till varför det kom att dröja så länge innan förhör hölls är fortfarande oklar. Från början gällde misstankarna även grov vårdslöshet i trafik men något sådant brott omfattas inte av åtalet. I samband med dödskörningen har vittnen till händelsen uppgett att polisbilen färdades uppåt 70 km/h på den aktuella 50-vägen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp