INRIKES

Polisen lät våldsdömda NMR-nazister störa Prideparaden i Ludvika

Foto: Abdallah Nwir.

LUDVIKA När nazistiska NMR demonstrerade på 1 maj i Ludvika var polisen noga med att antifascister inte skulle få störa den tillståndsgivna nazistdemonstrationen. Men när Prideparaden i Ludvika gick av stapeln lät polisen NMR-nazisterna störa och kränka paraddeltagarna. Nu får polisen kraftig kritik från lokalbefolkningen.

Under lördagen samlades över 300 lokala HBTQ-aktivister i Ludvika för att delta i kommunens första Pridefestival. I höjd med Garvarns torg hade ett antal NMR-nazister ställt upp sig för att störa Pridedeltagarna. Aktuellt Fokus har pratat med Sandra Christiansen från ”Clowner mot nazism” som deltog med ett tiotal aktivister.

– Tåget hade gått en bra bit när vi märkte att ropen ändrades från “Ludvika – kärlekståg” till “inga nazister på våra gator”. NMR stod vid Garvarns torg, och hade vad som lät som ett flyglarm i en megafon, säger Sandra till Aktuellt Fokus.

Sandra berättar hur hon och hennes vänner fortsatta vandra tillsammans med bland annat Moderata Ungdomsförbundet. Kort därpå ska NMR-nazisterna gått över till Prideparaden med en megafon som tjöt ut ett ringande larm. Därefter ska den grovt brottsbelastade NMR-toppen Pär Sjögren ofredat en paraddeltagare genom att kasta vatten på honom.

– Det obehagliga är ju att Pär slängde vatten i en aktivists ansikte, att han verkligen stod så pass nära. Det tål ju att jämföras med hur man hade spärrat av delar av stan när NMR skulle demonstrera just för att man var rädda för sammandrabbningar med motdemonstranterna. Jag har i efterhand tänkt att det lika gärna kunde varit något annat som kom farande i ansiktet på honom, en knytnäve eller vapen för den delen, säger Sandra.

Fanns det inga poliser som gick emellan innan vattnet blev kastat?

– Nej, de observerade bara innan. Men här ser vi ju klart och tydligt vilka vi bör oroa oss för. De kom dit enbart för att störa och sabotera, de provocerade också, både genom att ställa sig bland oss med sin siren och slänga vatten på oss.

Sandra berättar även om när flera politiska partier skulle samlas för en antirasistisk manifestation i centrala Ludvika och lämnades utan polisskydd trots flera hot från NMR. Då hade flera politiker hört av sig till polisen i förväg och berättat om hotet, men trots det skickades aldrig någon polisstyrka. Ett fenomen som känns igen från den våldsamma nazistattacken I Kärrtorp.

Enligt SR lyckades terrornazisterna bara samla omkring ett tiotal aktivister. I Facebookgruppen ”Ludvika” skriver raggaren Kenta Botvid Svensson att Ludvika alltid har varit kärlek, frihet och glädje och att HBTQ-aktivisterna inte ska låta några bittra jävlar förstöra. Se hans klipp från paraden här nedan.

Johan Bergman
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp