Kontakta oss

INRIKES

Polisen missnöjd över att IT-leverantör följer lagen

Publicerat

den

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET | Internetleverantören Bahnhof möter kritik från polisen då de valt att enbart lämna ut deras kunders uppgifter om det rör sig om allvarliga brott. I ett pressmeddelande svarar nu Bahnhof på polisens kritik.

Bahnof är ett företag inom internetbranschen som gjort sig kända för att värna sina kunders integritet. Polisen har flera gånger vänt sig till företaget för att få ut information om deras kunder som varit misstänkta för brott. För att förenkla kontakten med polisen valde Bahnhof att skapa ett formulär som polisen kunde fylla i.
Polisen har kritiserat Bahnhofs formulär. Bråket mellan Bahnhof och polisen har pågått under en längre period. Det handlar främst om att Bahnhof enbart lämnar ut uppgifter från sin kunddatabas om det handlar om allvarliga brott. Den svenska polisen anser att Bahnhof ska lämna ut alla uppgifter oavsett vilka brott det rör sig om.

Bahnhof lutar sig mot EU
Bahnhof svarar nu på polisen kritik med ett pressmeddelande. I pressmeddelandet förklarar deras advokat att Bahnhof lutar sig på EU-domstolens tolkningar av datalagringsfrågan. EU-domstolens tolkningar ska stå över medlemsländernas egna lagstiftningar.

Det kritiserade formuläret som Bahnhof använder sig av skapades då Bahnhof ansåg att det svårt att kontakta polismyndigheten via telefon. Ärenden skulle tas på telefon men polisens representanter var svårtillgängliga vilket lett till att Bahnhof införde det omtalade formuläret.

Polisen behöver inte använda sig av formuläret men är tvungna att skicka in pappersuppgifter för att få ut några uppgifter från Bahnhofs kunddatabas. Polisen har valt att strunta i formuläret och har istället slutat begära ut uppgifter vilket lett till nedlagda och försenade utredningar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se