Kontakta oss

INRIKES

Polismyndigheten ljög om beslagtagen cannabis

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

VÄSTERVIK    Vägrade lämna ut uppgifter om det beslagtagna haschet. Nu visar det sig att polismyndigheten ljög om det beslagtagna partiet.

”Polis 1 och 2 var idag ute och åkte på vårt första områdespolispass i Västervik när våra erfarna näsor fångade upp en bekant doft. Det luktade hasch! Detta måste undersökas . Polis 1 gör en hård inbromsning och ska kasta sig ur bilen. Polis 2 ropar dock ”du måste ta av dig bältet först” polis 1 svarar ” just det ” samtidigt som han hänger halvt utanför bilen..”, skrev polisen på Facebook och Instagram och publicerade en bild på vad skulle föreställa beslagtaget hasch.

Inlägget spred sig som en löpeld på sociala medier. Inte minst bland cannabisaktivister som undrade om polisen verkligen talade sanning eller om det var ännu ett hittepå-inlägg från polismyndigheten. En aktivist från Avkriminalisera cannbis-rörelsen begärde bland annat att få tal del av uppgifterna kring fallet men detta avslogs från myndighetens sida.

Nu visar det sig att polisen ljög om detaljerna. Polisen hade inte alls känt lukten av hasch när dom var ute och körde. Det medger polischefen Anders Pleijel.

– Det är ingenting som ska stretchas på i våra inlägg. Vi är en rättsvårdande myndighet, vi ska vara objektiva, hålla en god ton och främja kontakter med medborgare. När jag ser på det här inlägget så kan jag väl se att det är skrivet med glimten i ögat och narkotikan hittades. Det som inte är sanning är att de nosade upp det. Det hände inte, säger Anders Pleijel till Dagens Västervik.

Exakt hur haschet hittades vill polisen inte ge några svar men enligt obekräftade ska partiet ha upptäckts av en privatperson som var ute och promenerade med sin hund.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se