INRIKES

Politikerna fikar för miljonbelopp – drar in fruktstunden i förskolan

KIRUNA  Ingen mer fruktstund eller mjukt bröd för barnen i förskolan när kommunpolitikerna ska spara. Samtidigt vägrar politikerna att skära ner på sina egna fikanotor som kostar skattebetalarna över en miljon kronor per år.

Det borgerliga styret i Kiruna planerar att minska antalet elevassistenter i skolan drastiskt. Totalt kommer 50 av 78 elevassistenter att sägs upp. Oron bland allmänheten är stor och många undrar vad nedskärningarna kommer innebära för eleverna och kvarvarande skolpersonal. Klart är att beslutet kommer leda till ökad arbetsbelastning för lärarna och ökad oro i klassrummen. Som om uppsägningarna inte vore nog – nu har högerstyret har även beslutat sig för att dra in på frukt och mjukt bröd i förskolan.

– Redan i dag är sjuktalen höga på grund av hög arbetsbelastning och nu är många lärare orolig att det blir ännu högre arbetsbelastning när det kommer att finnas färre vuxna i klassverksamheten när en ensam lärare ska ansvara över en stor grupp, har Maria Johansson ordförande lärarförbundet i Kiruna kommenterat till SVT Nyheter.

Politikerna dricker kaffe för en miljon

Nedskärningarna som kommer gå i kraft vecka 45 har fått kraftig kritik från allmänheten. Inte minst då kommunpolitiker och tjänstemän fikar på skattebetalarnas pengar. Politikerna och tjänstemännens kaffenota kostar skattebetalarna över en miljon kronor per år. En kostnad som politikerna och tjänstemännen inte vill skära ned. För drygt en vecka sedan demonstrerade lärare och föräldrar mot beslutet utanför Kiruna stadshus.

– Det sker mycket här i Kiruna. Vi bygger en ny stad. Jag förstår inte vem vi bygger den för om vi inte ens kan satsa på barnen som kommer att leva och bo i den här nya staden, sade Birgitta Nilsson Lindmark, kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Kiruna till tidningen Arbetaren.

Nyliberala hycklare

Innan valet 2018 gick Centerpartiet till hårt angrepp mot  Socialdemokraterna på grund av minskad S-budget för särskilda insatser i skolan. Efter Centerpartiet tog över makten i Kiruna dröjde det bara ett halvår innan det nya högerstyret började driva igenom egna nedskärningar i skolan. Redan i juni fattade kommunledningen beslut om de första uppsägningarna i skolan.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Maria Stålnacke
redaktionen@aktueltfokus.se

Upp