INRIKES

Politikernas handelsavtal fara för Sveriges natur och medborgare

8446104_orig
TTIP| Frihandelsavtalet TTIP ska enligt läckta dokument från Greenpeace visa att USA pressar EU i förhandlingarna. Främst gäller det regler kring miljöskydd och risker kring varor som säljs på marknaden.

Enligt Sveriges Radio tänker EU och USA olika när det gäller risker kring varor. För USA är en vara ofarlig tills någon bevisar motsatsen. Allt ifrån genmodifierad mat till hormonbehandlade djur är frågor som USA vill att EU lättar regleringar kring i handelsavtalet.

Emedan den rådande miljöpolitiken i kapitalismens EU inte är annat än företagsvänlig menar Greenpeace att situationen kan förvärras. Förhandlingarna mellan USA och EU sker bakom stängda dörrar och saknar all form av genomsynlighet som utmärker demokratiska beslut. Även frågor som rör frihet på internet och djurhållning hotas av ett framtida genomklubbande av handelsavtalet.
Även Naturskyddsföreningen har publicerat en text där kontroversiella delar av det företagsvänliga frihandelsavtalet räknas upp. De menar att debatten i Sverige måste bli större och att “det är dags att sluta beskriva TTIP som ett handelsavtal” då det faktiskt kommer att påverka “hur våra samhällen stiftar lagar om allt från miljöskydd till finansmarknad.”

I Sverige har bland annat LOs ledning kritiserats för att vara positiva till det demokratifientliga handelsavtalet. Om TTIP går igenom kan det försämra medborgares inflytande och öka storföretagens och lobbyisters redan hårdnade grepp om demokratin.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp