Kontakta oss

INRIKES

Protester mot inskränkningen av strejkrätten när Stefan Löfven valtalade i Göteborg

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

GÖTEBORG Strax innan 18.30 anlände Stefan Löfven till Kortedala Forum i östra Göteborg. Istället för att gå in på mötet och möta väljarna som planerat valde Socialdemokraterna att smuggla in statsministern bakvägen. Anledningen var att flera Kortedalabor protesterade mot Socialdemokraternas planer på att inskränka strejkrätten.

När Stefan Löfven skulle tala vid Kortedala torg möttes han av flera demonstranter som protesterade mot Socialdemokraternas planerade inskränkning av strejkrätten. Eller nja, nästan. Stefan Löfven gjorde det mesta för att slippa konfronteras med kritiska väljare och smet in via bakvägen. Enligt en av funktionärerna från Socialdemokraterna togs beslutet i sista stund. Från början ska planen ha varit att statsministern skulle hälsat på väljarna som hade samlats på torget. Men så blev det alltså inte.

En kortedalabo som anser att Socialdemokraterna sviker. Foto: Aktuellt Fokus

Ung Vänster vill deportera Stefan Löfven till Afghanistan – Foto: Aktuellt Fokus

Aktuellt Fokus var på plats och talade med flera av demonstranterna. En av dessa var Kortedalabon Axel som likt flera andra var där för att stå upp strejkrätten och facklig organisering. Enligt Axel är frågan om strejkrätten helt grundläggande.

Axel från Kommunistiska Partiet demonstrerar för strejkrätten – Foto: Aktuellt Fokus

Varför är du här och protesterar?

– Att vi protesterar här är för att vi vill skapa opinion och öka protesterna bland Kortedalaborna. Vi har ju svårt att nå Stefan Löfven, han har ju redan slagit fast sin politik, en högerpolitik med nån slags sosseröd färg. Vad vi behöver för att förändra är protester underifrån.

Hur viktig är frågan om strejkrätten?

– Den tror jag är helt grundläggande. Som jag ser det är det grundlagsrätten man är inne och tallar på. Att förändra så att företagen själva ska få välja vilka fackföreningar de ska teckna avtal med är absurt. Då kan man ju inte säga att man har rätt till att strejka eller organisera sig, säger han.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons