UTRIKES

Rävspel ska tvinga socialdemokraterna att välja sida – bred vänsterkoalition eller högern


SPANIEN| En ny vänsterallians kan bryta dödläget i Spanien som går till nyval den 26 juni. Men mycket är osäkert. Vänsterpartiet Podemos försöker sig på rävspel och ska tvinga socialdemokratiska partiet att välja sida, en bred vänsterkoalition eller högern.

En vänsterallians kan bryta dödläget i Spanien. Ett land där medborgarna är trötta på politiker som inte behärskar kompromissens konst. För första gången i demokratin efter Francos diktatur blir det nyval. Parlamentsvalet den 20 december innebar slutet på den mångåriga tvåpartidominansen av högerkonservativa partiet Partido Popular och socialdemokratiska partiet PSOE. Två nya större partier gjorde entré, vänsterpartiet Podemos och mittenhögerpartiet Ciudadanos.

Inget av partierna blev stort nog för att kunna bilda regering. Och i den nya politiska verkligheten visade det sig omöjligt att kunna bilda en fungerande koalition. Efter drygt fyra månader av fruktlösa försök har tiden runnit ut. Men nu tänds ett litet hopp.

PSOE kan tvingas in i en rävsax
Nykomlingen Podemos samtalar om valsamverkan med det gamla vänsterpartiet IU, som på grund av valsystemet bara fick två av kongressens 350 mandat trots över 920 000 röster i decembervalet. Medlemmarna i IU ska rösta om erbjudandet inom kort. Senast den 13 maj måste partierna anmäla ett eventuellt samarbete till valkommissionen. Podemos mål är att servera socialdemokratiska PSOE två oaptitliga val: Antingen stödja oss i en bred vänsterkoalition eller bilda storkoalition med ärkefienden högerkonservativa Partido Popular. Varsågod och svälj.

I kompromissen ingår inte svaret på frågan hur en folkomröstning i regionen Katalonien ska hanteras. Podemos accepterar en sådan, medan PSOE vägrar. Men trots alla korruptionsskandaler lär Partido Popular förbli det största partiet vid ett nyval som ser ut att kunna bli Spanien slutstation i detta politiska kaos.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top