Kontakta oss

INRIKES

Regeringen köper missilsystem för 45 000 undersköterske-löner​

Publicerat

den

STOCKHOLM  Stora delar av vården och kommunerna går på knäna. Trots det tänker regeringen köpa ett nytt amerikansk missilförsvarssystem som motsvarar årslönen till 45 000 undersköterskor. ​

I 4 av 5 kommuner planeras nedskärningar i äldrevård, skolor, förskolor. På många svenska sjukhus och vårdcentraler har personalen vittnat om samhällsfarlig underbemanning. I Stockholm har underbemanningen bland annat lett till flera dödsfall. Trots det akuta läget i välfärden har regeringen valt att satsa på en ”jätteaffär”  med USA:s armé. ​Regeringen kommer köpa det amerikanska missilförsvars-systemet ”Patriot” till ett värde av 10 miljarder kronor – vilket motsvarar årslönen för 45 000 undersköterskor.

Regeringen har också slutit ett avtal med amerikanska staten som gör det möjligt att köpa ytterligare 300 luftvärnsrobotar till ett totalt värde av 38 miljarder kronor i en affär som statliga SVT beskriver som ”den största svenska vapenaffären efter kalla kriget”.

Den första etappen av affären går av stapeln i år under militärövningen, ”Aurora 20”, då svensk personal kommer bemanna det nya Patriot-systemet tillsammans med amerikansk militär. ​

Direkt samarbete med USA:s militär

Sverige är officiellt alliansfritt men den stora missilaffären kommer att ske som ett direkt samarbete med den amerikanska armén. USA:s armé kommer även att delta i Aurora 20 som kommer ske på svensk mark i maj. Även flera Nato-länder har bjudits in för att delta i övningen.

På Socialdemokraternas hemsida kan man bland annat läsa:​ ”Den säkerhetspolitiska doktrinen ligger fast, vi säger nej till Natomedlemskap. Den militära alliansfriheten bidrar till stabilitet och kontinuitet i vår del av världen och ska därför fortsatt vara en viktig del av den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken.”

På regeringspartiet Miljöpartiets hemsida kan man läsa: ”Sverige ska vara militärt alliansfritt. Miljöpartiet vill skapa en säkrare och mer fredlig värld, samtidigt har hoten i vårt närområde ökat de senaste åren. Sverige bör bidra till att minska spänningarna och främja dialog, det gör vi bäst som alliansfria. Därför vill vi inte gå med i NATO.​”

Militärövningen Aurora 20 går av stapeln mellan den 11e maj och den 4e juni, främst i Blekinge och mellersta Skåne. ​

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se