KULTUR

Rekordstort intresse för Žižeks Sverigebesök

Foto: Robert Crc

KULTUR Imorgon onsdag besöker den slovenske kommunisten, Slavoj Žižek, författarscenen på Malmö stadsbibliotek. Enligt Malmö stadsbibliotek är förhandsintresset rekordstort.

Närmare femtusen personer har visat intresse för den världskända kommunisten, Slavoj Žižeks, samtal på Malmö stadsbibliotek. Žižek tänker gästa den skånska huvudstaden för ett samtal med journalisten och filosofen, Jela Krečič, under rubriken ”The Rise of New Obscene Masters”. Enligt stadsbiblioteket ska Žižek bland annat prata om hur offentliga obsceniteter har gått från att vara ett redskap för att genera och klä av maktens falska värdighet, till att vi idag istället översköljs av detaljerade beskrivningar av offentliga personer och utfall av populism. Enligt Žižek innebär detta inte ett bortfall av auktoriteter, utan att vi istället har fått oanständiga ledare.

Aktuellt Fokus har pratat med Per Bergström, producent för Författarscenen. Enligt Bergström finns det stor risk att många inte kommer få plats. Vill man säkra sig en plats gäller det att vara ute i god tid.

– Förhandsintresset den här gången är rekordstort kan jag säga. Men vi har haft ett par stycken författare som har dragit över 800. Zizek är en gäst som lockar många nya besökare till biblioteket som inte har varit på författarsamtalen innan, och jag hoppas att vi kan nå ut till dessa att det inte funkar att komma tio i sju utan att man måste vara här i god tid vilket våra regelbundna besökare känner till.

Hur kommer sig att intresset har varit så enormt stort?

– Zizek är ju ett namn som når ut på så många olika nivåer tänker jag. Genom sin förmåga att blanda populärkultur med psykoanalys, marxistisk filosofi och politiska analyser så har han ett väldigt tilltalande sätt. Att läsa hans böcker är ju inspirerande och känns lätteligen då man får känna sig lite smart när man läser hans referenser till bland annat Arnold Schwarzenegger-filmer. På så sätt når han ut. Plus han når ut till personer som har ett samhällsintresse, politiskt intresse och filosofiskt intresse över en väldigt bred skala tror jag. Både från humanister, samhällsvetare till teknologer, filosofer med flera, säger Per Bergström och jämför intresset för Žižek med intresset för Noam Chomsky på 1990-talet.

– Han har också haft en förmåga att inte bara nå ut via sina enorma bokproduktion utan också via mediala kanaler som Youtube som har gjort honom tillgänglig till en bredare publik. Samtidigt befinner vi oss i ett tidevarv där hans idéer är av högsta intresse så klart. Ökade klyftor, klasskamp, migration och frihandels nya murar.

Kommer det finnas platser till alla som har visat intresse?

– Nja vi kan ta in 800 personer i publiken, 400 sittande och 400 stående. Vi har inget biljettsystem, alla våra arrangemang har ju fri entré och drop-in system så när det blir fullt blir det fullt. Det gäller att vara ute i god tid.

Kommer ni livestreama samtalet?

– Vi kommer podcasta det och lägga ut i efterhand men vi kommer inte livestreama det. Det gör vi tyvärr inte längre. Dels på grund av våra teknikresurser men också på grund av GDPR-lagstiftningen, säger Per Bergström.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp