UTRIKES

Republikansk talman i representanthusets dömd – utnyttjade fem minderåriga pojkar

USA | Republikanen Dennis Hastert har utnyttjat fem minderåriga pojkar. En domstol i Chicago har dömt republikanen Dennis Hastert, tidigare talman i det amerikanska representanthuset, till 15 månaders fängelse, följt av två års skyddstillsyn samt behandling för sexbrottslingar. Hastert bad om ursäkt till de pojkar han utnyttjat.

Domaren Thomas Durkin kallade Hastert för en flerfaldig sexuell förbrytare när domen utdelades. Den 74-årige Hastert ska också betala 250 000 dollar, drygt 2 miljoner svenska kronor i böter i det uppmärksammade målet som har sin bakgrund i att han utnyttjat minst fem pojkar den yngste 14 år gammal sexuellt under sin tid som brottningstränare på en skola i Illinois under 1960–1980-talet.

Preskriptionstiden för övergreppen har gått ut men Hastert döms för att ha mörkat stora transaktioner, och enligt FBI har 1,7 miljoner dollar gått till att muta minst en av pojkarna till tystnad. Han har också ljugit för FBI om transaktionerna, som gjordes 2010–2014. Republikanen Hastert var representanthusets talman. Det högsta ämbetet i USA:s kongress mellan 1999 och 2007.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp