INRIKES

SD backar – Vänsterpartiet växer så det knakar

Foto: Politikerveckan Almedalen

INRIKES Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljarstöd och är nere historiskt låga nivåer. Samtidigt får Vänsterpartiet sina bästa opinionssiffror sedan 1990-talet. Det visar nya siffror från Svensk Väljaropinion från Sveriges Radio.

Vänsterpartiets hårda linje fortsätter ge resultat. I januari steg partiets väljarstöd till 10,4 procent, en ny toppnotering i Svensk Väljaropinion som är en sammanvägning av siffror från Novus, Kantar Sifo och Ipsos. Vänsterpartiets toppnotering är resultatet av en allt tydligare och hårdare gränsdragning mot Socialdemokraterna och partiets motstånd mot nyliberala reformer. Vänsterpartiet har utnyttjat sin vågmästarroll så gott man har kunnat och det syns i opinionen. Sedan Socialdemokraterna gick med på Januariavtalet där Vänsterpartiet skulle isoleras från politiskt inflytande har över 150 000 S-väljare gått över till Vänsterpartiet.

– Jag tror att det påverkar en hel del att man ser att vi gör vad vi kan. Vänsterpartiet har visat att vi både klarar av att samarbeta med regeringar och att vi kan vara ett oppositionsparti som kan få till verkliga effekter, säger V:s partisekreterare Aron Etzler till SR.

Väljarstödet för Socialdemokraterna fortsätter falla. I mätningen når partiet den lägsta siffran någonsin sedan mätningarna infördes. Endast 23,7 procent av väljarna uppger att dom har förtroende för Socialdemokraterna idag. Den negativa trenden har pågått sedan en längre tid men accelererat efter Januariavtalet. På bara ett år har nästan en halv miljon väljare lämnat Socialdemokraterna. Majoriteten av dessa väljare har gått över Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna backar 0,9 procent och ligger på 23,3 procent. Vilket gör partiet till näst största parti efter Socialdemokraterna. Betydligt sämre går det för Liberalerna som hade hamnat utanför riksdagen om det vore val idag. Därmed råder det definitiv kris för två av fyra Januaripartier.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp