ARBETSLIV

SD-sympatisörer vill skapa patruller i nytt medborgargarde

INRIKES| Den 60-åriga högermannen har tidigare gjort sig känd för att sitt hat mot organiserade arbetare som kämpar för bättre arbetsvillkor. Nu försöker den arbetarfientliga högermannen dra igång ett medborgargarde som ska skydda svenskarna mot det nätverket kallar för ”infiltration”

I hans födelseland Danmark har Jörgen Bach legat bakom ett 20-tal initiativ på sociala medier där målet har varit att misskreditera och bekämpa fackliga initiativ för arbetarklassen. Förra året kunde Arbetet berätta hur högermannen startade upp en dansk version av det i Sverige hyllade upproret bland lastbilschaufförer, ”Här stannar Sverige”. När initiativet började spridas till den danska allmänheten valde Bach att stänga ned initiativet. Enligt danska arbetare handlade Jörgen Bachs tilltag om att försöka äga frågan och skapa misstro mot arbetare som organiserar sig.

– För att få inflytande och kontrollera debatten. De som är kritiska och seriösa blir utslängda från Facebookgrupperna. Han vill bara ha med dem som är lätta att påverka sade den danska chauffören Rune Petersen till tidningen Arbetet.

bach1

Jörgen Bach

När Aktuellt Fokus granskar mannens öppna Facebookprofil tar det inte lång tid förrän arbetarfientliga statusuppdateringar dyker upp. I slutet av december ställde han sig för lönedumpning inom åkeribranschen. Då skrev han att de fackförbund som sätter stopp för utländsk lönedumpning bedriver ”terror på utländska chaufförer.”

Medborgargarde mot “infiltration”

Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att Jörgen Bach försöker starta upp ett högerradikalt medborgargarde i Sverige. Via sociala medier försöker han rekrytera människor till det han kallar för ”Sveriges medborgargarde”. Aktuellt Fokus har läst igenom Svenska Medborgargardets programförklaring. Bland annat skriver medborgargardet att man vill hjälpa myndigheter genom att skapa konfrontationer. De skriver även att de ser sig som ickekriminella, opolitiska och ickereligiösa.

smbg2När Aktuellt Fokus granskar människorna i nätverkets närhet framkommer det däremot att det finns kopplingar till flera dömda personer. Bland dem en man 30-års åldern med kopplingar till Skånes undre värld. Mannen har tidigare spridit adresser till blivande flyktingboenden i Skåne och är liksom många andra i Svenska Medborgargardet uttalad SD-sympatisör.

I medborgargardets programförklaring skriver man bland annat att man vägrar ta in muslimer. Enligt medborgargardet är muslimer nämligen ett hot som strider mot svenska värderingar och människors frihet. I slutet av programförklaringen skriver nätverket att de vill försvara sig mot det de kallar för ”infiltration”.

”Vi använder bara vår rätt att försvara oss från osäkerhet, brottslighet och infiltration i vårt samhälle.”

Ingen yttrandefrihet för asylsökande

I en Facebookgrupp knuten till nybildade nätverket diskuterar sympatisörerna hur de ska göra med asylsökande barnfamiljer som protesterar mot undermåliga levnadsförhållanden.

Trådstartaren, en anonym användare insinuerar att han vill att man ska bussa hundar på barnfamiljerna. Gruppen är sluten för allmänheten.

smbg1

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp