INRIKES

SD-topp totalförnekar Sverigedemokraternas nazisthistoria

Pressbild

INRIKES SD-toppen Christopher Larsson förnekar Sverigedemokraternas nynazistiska historia. Enligt Larsson är det bara lögner som Stefan Löfven har hittat på för att splittra borgerligheten.

Sverigedemokraterna bildades i februari 1988. Det första mötet hölls i Stockholm och den första lokalavdelningen kom att startas upp i Malmö. Med på mötet i Stockholm fanns aktivister från flera högerextrema grupper, bland de mest kända fanns nätverket Bevara Sverige Svenskt, Nordiska Rikspartiet och skinheads från den nya militanta naziströrelsen. Ett par veckor senare bildas SD:s första avdelning och i styrelsen återfanns frivilliga Waffen SS-soldaten Gustav Ekström, nazistveteranen Gösta Bergqvist och den militanta skinheadnazisten Ulf Ranshede. Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, har detta aldrig hänt. I en insändare jämför SD-toppen sitt eget partis historia med socialdemokratiska konspirationsteorier.

”Nej, SD har inte ”nynazistiska rötter” bara för att våra politiska motståndare älskar att upprepa det. Magnus Larsson har gått på de lögner som Stefan Löfven har hittat på för att splittra borgerligheten.”

Så skriver Christopher Larsson i en nypublicerad insändare i tidningen Sydöstran.

SD-toppens förnekelse slutar inte där. I insändaren förnekar han dessutom att det brukades heila på Sverigedemokraternas möten samma år som SD-ledaren Jimmie Åkesson anslöt sig till partiet.

”Nej, ingen gjorde nazisthälsningar på SD:s partimöten när Jimmie Åkesson gick med.”, skriver Christopher Larsson.

Jimmie Åkessons egna ord

I SDU-Syds medlemsblad 1997 skriver Jimmie Åkesson själv om hur han började organisera sig med Sverigedemokraterna. Enligt Åkesson skedde detta efter skolvalet 1994. Anledningen var för att man ville motarbeta vänstern. Drygt ett år senare bildades den första SDU-avdelningen i Blekinge rent formellt.

Nämen ojdå…

Så här brukade Sverigedemokraternas led se ut när Jimmie Åkesson anslöt sig till partiet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Upp