INRIKES

Sebastian har brottats med vården i 24 år: “Befinner sig i en återvändsgränd”

vardkaoset-1
VÅRDKAOSET| Sebastian har brottats med psykiatrin i snart 24 år. Aktuellt Fokus valde att ställa några frågor till hen om hur vården har förändrats och hur hen själv upplever den.

Aktuellt Fokus har den senaste tiden uppmärksammat krisen inom vården med artikelserien Vårdkaoset. Där har vi bland annat försökt att visa hur många gånger medier mörklägger diskussionen om New Public Management och Lean inom välfärden för att istället skuldbelägga vårdpersonalen som kämpar.

Regeringen beslutade förra året att hålla seminarier vid olika universitet och högskolor om just New Public Management där man frågade sig vad som skulle komma efter styrningsformen. I snart 30 år har både New Public Management och Lean stått oemotsagda som styrningsformer inom den svenska välfärden och varit bland de drivande krafterna till nedskärning och utförsäljning.

Men under dessa seminarier fanns det ofta en frånvaro av både personal inom vården och patienter med egna erfarenheter. Istället var det myndigheter och forskare som fick stå för diskuterandet.

Patienters perspektiv ger dock en väldigt negativ och oroande bild av läget inom den svenska vården. Aktuellt Fokus pratade med Sebastian, som tagit del av psykiatrin sedan 24 år tillbaka. Enligt hen har vården allt sedan hen började ta del av den blivit mycket sämre.

– Gradvis har det blivit vanligare att en blir avpolleterad, säger hen. Man får sämre utredningar och ingen genomgående vård.

Har du några exempel?

– Det senaste läkarbesöket blev jag faktiskt rekommenderad att vända mig till en annan vårdcentral för att de saknade 10 av 12 läkare. Jag skulle bara ta ett blodprov men kunde inte göra det på plats för de har bara labb på förmiddagen. På eftermiddagen skickas proverna till sjukhuset och det blir för dyrt för vårdcentralen.

Brottas med både social fobi och vården på samma gång
Sebastian uppger själv att hen har problem med social fobi, vilket gör jakten efter en värdig vård krångligare än den skulle behöva vara. Därför följer hen också debatten om den svenska sjukvården nogrannt eftersom det är så osäkert i nuläget.

– Läkare kan ju neka en adekvat vård ibland om den kostar för mycket, då är det bra att veta om en har rätt till den. Det är väldigt mycket stridande i att vara sjuk, en får tjata och tjata och tjata.

Sebastian uppger även att vårdpersonal nekar vård till hen av flera olika anledningar. Bland annat att det inte finns resurser.

– Viss vård finns i andra landsting. Då har de sagt att det blir för dyrt. Vid ett tillfälle berodde det på att den som kunde behandla inte var ansluten till försäkringskassan och landstinget.

– I princip all specialistvård finns i ett annat landsting, ofta kopplat till storstäderna, trots att det inte är superavancerad vård. Det finns helt enkelt inte resurser att erbjuda den i det egna landstinget.

Har aldrig hört talas om New Public Management
När Aktuellt Fokus frågar om Sebastian känner till New Public Management och Lean uppger hen att det inte är något hen känner till. Sebastian känner inte heller till att Regeringen haft flera seminarier om NPM förra året.

– Har faktiskt aldrig hört talats om det vad jag kan komma på.

Enligt Sebastian är bättre löner för vårdpersonalen och mer resurser överlag viktigt för att kunna förbättra vården i framtiden.

– Jag tror till viss del att den taskiga attityden beror på att vårdpersonalen är överbelastad och stressad.

– Man har stramat åt så mycket att vården idag befinner sig i en återvändsgränd.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Annika Malmstedt

    2016-10-31 den 17:40

    Jag bor i Malmö, och även jag nekas vård av både vårdcentral och psykiatrin, för att jag har Asperger och ADD. Ingen vill ta ansvar och hjälpa mig nu när jag är utbränd, utan jag får klara mig på egen hand.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp