UTRIKES

Sexuella övergrepp mot över 120 unga flickor i religiös sekt

NORGEÖver 120 unga flickor har utsatts för sexuella övergrepp i en religiös sekt i Tysfjord i Nordnorge.

Norsk polis utreder sammanlagt över 120 fall av sexuella övergrepp i en religiös sekt i kommunen Tysfjord i Nordnorge. Mer än 70 barn, i huvudsak flickor i åldrarna 7–16 år, misstänks ha blivit utsatta.

80 misstänkta gärningsmän har pekats ut, varav åtal har väckts i elva fall. I dessa elva fall är samtliga kopplade till samma gärningsman, enligt VG.

Härvan blev riksbekant förra sommaren, när elva personer framträdde i tidningen VG Helg, och berättade om saker de varit med om eller bevittnat.

Missförhållandena ska ha pågått i årtionden i ett samfund med koppling till den læstadianska trosinriktningen. En del av övergreppen, som bland annat omfattar våldtäkt, ska ha skett upp till 40 år tillbaka i tiden, enligt VG.

Læstadianismen – konservatismens återtåg
Læstadianismen är en luthersk inomkyrklig väckelserörelse. Rörelsen är uppkallad efter Lars Levi Læstadius (1800–1861), som var präst i bland annat Pajala församling och Karesuando församling och vilkens botpredikningar gav upphov till en väckelse som spred sig snabbt över Nordkalotten.

Læstadianismen är en konservativ tolkning av kristen tro som baserar på Bibeln och på Martin Luthers och Læstadius skrifter och postillor. Læstadianismen är emot aborter, preventivmedel, musik, tv och sex före äktenskap. Kvinnor har ingen makt eller inflytande i Læstadianismen. Deras kroppar är enbart är till att föda barn. Kvinnans roll och sexualitet hör enligt gammal laestadiansk tro starkt ihop med moderskap.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Upp