INRIKES

Sjöstedts nya hot mot regeringen: ”Det här ska stoppas”

Faksimil riksdagen.se

INRIKES   Facken ger tummen ned och kallar regeringens LAS-reform för ”Annie Lööfs nyliberala drömmar”. Nu ryter även V-ledaren Jonas Sjöstedt och hotar varnar regeringen. ”Här går vänsterns röda linje”, skriver han på sociala medier.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebär en totalförändring av arbetsrätten och lagen om anställningsskydd. Sedan i våras för flera stora fackförbund förhandlingar om förändringarna med arbetsköparsidan Svenskt Näringsliv. Nu meddelar bland annat Kommunal och Byggnads att man lämnar förhandlingarna på grund av arbetarfientliga skrivelser som innebär kraftigt minskad anställningstrygghet för den svenska arbetarklassen. Efter fackens besked gick V-ledaren Jonas Sjöstedt ut och hotade regeringen med att Vänsterpartiet tänker stoppa uppluckringen av anställningstryggheten.

Med januariavtalets löntagarfientliga skrivningar i ryggen försöker arbetsgivarna slå sönder anställningstryggheten. Godtycke ska råda vid uppsägningar, inte saklig grund. Bra att facket säger ifrån. Här går vänsterns röda linje, det här ska stoppas. Får arbetsgivarna som de vill så får vi rädda tysta arbetsplatser där den som slitit ut sig eller den som säger ifrån får gå. Vi har redan för många otrygga anställningar – det är det riktiga problemet.”, skriver Jonas Sjöstedt på sociala medier.

Enligt Januariavtalet ska den nyliberala reformen träda i kraft 2021. Sjöstedt har tidigare sagt att Vänsterpartiet är beredda att fälla regeringen om dom går vidare med uppluckringen av arbetsrätten och inför marknadshyror i Sverige.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp