INRIKES

Skattebetald lyx när Sveriges dyraste bidragstagare hade dop

Faksimil Twitter

INRIKES Samtidigt som antalet fattigpensionärer skjuter i höjden satsade Sveriges dyraste bidragstagare på skattesubventionerad doplyx för prinsessan Adrienne. Bara dopklänningen kostade minst 20 000 kronor.

Det blev en dyr historia för skattebetalarna när prinsessan Madeleine döpte sin dotter i Drottningholms kyrka, prinsessan Adrienne. Enbart dopklänningen motsvarar nästan månadsinkomsten för två fattigpensionärer i Sverige. Det lilla tygstycket var nämligen skapat av en italiensk modedesigner från Rom och gick loss på drygt 20 000 kronor, rapporterar Expressen.

Med sina cirka 139 miljoner i bidrag per år, så kallat ”apanage”, är kungafamiljen Sveriges dyraste bidragsfamilj. Samtidigt slår antalet fattigpensionärer rekord i Sverige. Enligt en nyligen publicerad rapport från Pensionsmyndigheten riskerar en kvarts miljon äldre i fattigdom i Sverige idag. Anledningen till att klassamhället har slagit så hårt mot svenska åldringar ligger i utformningen av det relativt nya pensionssystemet i Sverige.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Upp