INRIKES

Skolslakt väntar i Malmö: “Det känns för jävligt!”

NYLIBERALISMEN Stora nedskärningar planeras i Malmös skolor. Nu rasar Malmöborna mot politikerna. Aktuellt Fokus har talat med Anders som har barn i en av skolorna.

Stora nedskärningar planeras i Malmös skolor. Redan idag finns flera skolor där få av eleverna går ut högstadiet med fullständiga betyg. De planerade besparingarna kommer troligtvis resultera i större klasser och färre lärare än idag. Aktuellt Fokus har talat med Anders som har barn på Möllevångsskolan, en av de skolor som kommer drabbas av politikernas nedskärningar. 45 procent av niondeklassarna på Möllevångsskolan uppnådde inte gymnasiekompetens förra året.

– Det känns rent ut sagt förjävligt. Vi har redan många som inte klarar skolan. Och det är inte alls länge sedan en femtonårig pojke blev ihjälskjuten på vårt torg. Forskning visar att en bra skola kan rädda ungdomar som annars riskerar att hamna i kriminalitet. Att politikerna i det läget vill börja skära ner på skolorna… Ja, man blir ju förbannad.

Lärare har redan varslats inför det nya året. En grupp föräldrar som har barn på Möllevångsskolan gick ihop och skrev ett öppet brev till Marie Wetterstrand (L), den politiker som ansvarar för Malmös skolor. Förra veckan publicerade Wetterstrand ett svar till föräldrarna i tidningen Expressen.

– Hon skyller på sina kollegor i Stockholm, att Malmö får mindre pengar i år. Men jag ger väl fan i om nedskärningarna beror på liberaler i Stockholm eller liberaler i Malmö. Vi är bara intresserade av att stoppa nedskärningarna. Det är sant att det kommer mindre pengar i år på grund av L-C-S-Mp-budgeten. Bland annat för att de tagit bort värnskatten. Vad hon inte säger är att de kan höja kommunalskatten här i Malmö. Men det gör de inte och våra barn får ta smällen.

Demonstration planeras

Tisdagen den 17:e december kommer Grundskolenämnden sammanträda i Malmö för att rösta om budgeten. Dagen innan kommer en demonstration hållas utanför stadshuset för att förmå politikerna att stoppa nedskärningarna. Anders kommer finnas på plats för demonstrationen.

– Vi kommer visa dem att vi är många och att vi inte tänker sitta stillatigandes bredvid. Det är trots allt våra barns framtid det handlar om. Och den tänker vi inte låta dem sälja ut bara för att hålla budgeten i balans!

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp