UTRIKES

Skräckbeskedet: Napalmbomber och vit fosfor mot civila i norra Syrien

Faksimil Twitter
ROJAVA   Enligt rapporter från läkare i nordöstra Syrien använder Turkiet kemiska vapen som bryter mot folkrätten. Läkarna pekar specifikt ut användningen av vit fosfor och napalm. 

Rapporter har kommit från läkare i Rojava-regionen i Nordöstra Syrien att Turkiet använder sig av bomber med vit fosfor i sitt anfall mot regionen. Bland annat tidningen Expressen har rapporterat om turkiska arméns bombningar av civila.

Under torsdagen skrev Dr Rapareen Hasn och Dr Manal Mhmed, ordförande för Hälsoministeriet i Rojava-regionen i ett öppet brev: “Turkiet använder alla sorters vapen inklusive sådana som är förbjudna enligt internationell lag.”

Mustafa Bali, talesperson för de demokratiska styrkorna SDF i Rojava skriver i ett inlägg på microbloggen Twitter: “Vi misstänker att okonventionella vapen används. Bali skriver vidare att han välkomnar internationella observatörer till det befriade kurdisk-dominerade området för att undersöka döda och skadade.”

Aldar Khalil, från Norra Syriens demokratiska Rörelse (DEM-TEV) uttalade sig under onsdagen: “Medicinska bedömningar bekräftar att Turkiet använder förbjudna vapen som innehåller fosfor och napalm.”

Både napalm och bomber med vit fosfor är förbjudna enligt folkrätten. Turkiet tillbakavisar anklagelserna.

Bara V stödjer en flygförbudszon

Nu reser den demokratiska administrationen i norra Syrien krav på att det internationella samfundet upprättar en flygförbudszon över området för att hindra Turkiets bombningar av civila. Förra veckan kunde 5 av 8 riksdagspartier ställa sig bakom ett krav på att Sverige och EU skulle sluta exportera vapen till Turkiet. Hittills är det bara Vänsterpartiet som uttalat stöd för en flygförbudszon.

“Erdogan måste stoppas, människorna i norra Syrien måste skyddas nu. Den svenska regeringen måste agera för en flygförbudszon, vapenembargo och ekonomiska sanktioner mot Turkiet”, sa Jonas Sjöstedt under en “Defend Rojava”- demonstration i Örnsköldsvik förra veckan.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp