INRIKES

Socialdemokraterna erkänner: Döljer kritiska kommentarer på sociala medier

INRIKES Enligt Socialdemokraterna pågår det inga systematiska nedtystningsförsök mot partiets kritiker på nätet. Men när Aktuellt Fokus ringde upp Socialdemokraternas pressjour tidigare idag råkade man försäga sig och erkänna att man aktivt har valt att dölja kritiska kommentarer på nätet.

Tidigare idag kunde vi konstatera att Socialdemokraterna i Malmö aktivt väljer att dölja vänsterns kritik mot Socialdemokraternas högerretorik. Med anledning av det bestämde vi oss för att ringa upp Elin Tibell vid Socialdemokraternas pressjour.

Varför döljer Socialdemokraterna den här typen av kritik? Är det här vanligt inom Socialdemokraterna och är det här något som ni uppmanar era lokalavdelningar och distrikt att göra?

– Jag måste säga att jag inte har hört talas om det här överhuvudtaget. Det är självklart inget som någon uppmanar någon att göra och jag har väldigt svårt att tänka mig att man aktivt valt att dölja någonting heller men som sagt, jag vet inget om den här frågan, säger Elin Tibell till Aktuellt Fokus.

När vi tar upp att liknande kritik tidigare framförts mot Socialdemokraterna på nationell nivå av bland annat högeraktivisten Rebecca Weidmo Uvell får vi ett motsägelsefullt svar. Samtidigt som man förnekar att man döljer kommentarer på Facebook så säger man att kommenterar har dolts.

– Ja det var ju inte riktigt så det var men det var hennes bild av det hela. Nu var jag inte så himla insatt i det där heller men jag vet att hennes kommentarer blev inte det, det var bara nån som blev dold, utan det var det att hon inte såg att dom låg samlade på något vis. Det var bara dom kommentarerna längst ner som syntes så att säga. Så dom var inte dolda, säger Elin Tibell för att sedan berätta om Socialdemokraternas policy på nätet.

– Vi har däremot en policy som säger att om det är kränkande kommentarer eller kommentarer där man använder vissa ord och sådär så förhåller sig Socialdemokraterna sig rätten att ta bort dem, det står också på Socialdemokraternas Facebooksida vad det är man tar bort.

Kan det även innefatta vänsterkritik som till exempel kritiserar liberala ställningstaganden inom Socialdemokraterna?

– Alltså andra politiska åsikter eller perspektiv uttryckta på ett rimligt sätt är inget som tas bort. Utan det handlar ju om kommentarer enligt den policyn som vi har på Facebook. Du behöver inte vara orolig för att det pågår någon form av kampanj för att dölja saker eller inte vara ärlig utan tvärtom så är Socialdemokraterna till exempel det enda parti av alla i riksdagen som visar var man annonserar. Det du far efter stämmer inte säger Elin Tibell vid Socialdemokraternas pressjour.

Jag har sett liknande förekomma i Umeå, Västervik, Malmö nu och på den nationella sidan. Det börjar kännas som ett mönster här. Håller ni med om det?

– Nej det gör jag inte därför jag tror inte att ehh att…nej det tror jag inte helt enkelt för att det är inte så vi jobbar så att säga, utan tvärtom.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp