INRIKES

Socialstyrelsen släpper broschyr för återvändande IS-terrorister

OBS: APRIL-SKÄMT! Bara dagar efter att Socialstyrelsen tvingats dra in sin skandalskrift om barnäktenskap kan Aktuellt Fokus avslöja att Socialstyrelsen har tagit fram en ny broschyr för återvändande IS-medlemmar. I broschyren ges IS-medlemmarna praktiska tips på hur dom ska kräva nya lägenheter av sina hemkommuner. Enligt Kokkalo Lahti på Socialstyrelsens pressjour är det BRÅ:s Center mot våldsbejakande extremism som har tagit fram skriften.

Den nya broschyren från Socialstyrelsen är framtagen på elva olika språk och är framtagen för att ge hemvändande IS-medlemmar praktisk information om deras rättigheter i Sverige. I broschyren finns bland annat information om hur man ska gå tillväga för att få lägenhetskontrakt, socialbidrag och tandvård av sina hemkommuner. När Aktuellt Fokus ringer upp Socialstyrelsens pressjour får vi höra att antalet IS-medlemmar som återvänder till Sverige ökar för varje vecka som går. Enligt Socialstyrelsen rör det sig om mellan 30-50 personer i veckan och så har det sett ut sedan Islamska Staten började förlora stora markområden i Syrien och Irak.

– Hemvändarna ökar varje vecka som går och många av dessa människor mår väldigt dåligt över saker de varit med om. Det är viktigt att dessa människor får rätt hjälp om de ska rehabiliteras och komma in i samhället igen, säger Kokkalo Lahti på Socialstyrelsen.

Broschyren är planerad att släppas i mitten av april.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

To Top