UTRIKES

Spanien återförstatligar all privat sjukvård

CORONASMITTAN    Spanien nationaliserar all sjukvård i landet. Samtidigt vädjar den spanska regeringen till det privata om att ta samhällsansvar i coronakrisen.

Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen när det gäller smittspridning av coronaviruset. Närmare tiotusen fall har rapporterats in och drygt 340 människor har dött de senaste veckorna. I sitt led att bekämpa smittan har landets regering precis beslutat om att nationalisera samtliga privatägda sjukhus och vårdinrättningar i landet. I ett uttalande säger landets premiärminister att den spanska regeringen är fast besluten om att försöka skydda alla sina medborgare. Förra veckan införde regeringen undantagstillstånd.

“Spaniens regering kommer att skydda alla sina medborgare och kommer att garantera rätt livsvillkor för att bromsa pandemin med så lite besvär som möjligt”, sade Pedro Sánchez i ett uttalande enligt Business Insider.

Ber näringslivet ta ansvar

Samtidigt som den privatägda vården nationaliseras och sätts under statlig kontroll har landets hälsominister, Salvador Illa, deklarerat att staten även kommer be om hjälp av landets läkar- och sjuksköterskestudenter som går sista året. Landets hälsominister vädjar även till näringslivet att börja ta ansvar. Han menar att alla företag som har förmågan att producera sjukvårdsmateriel bör kontakta myndigheterna i ett första led.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp