Kontakta oss

INRIKES

Spionmisstänkt kan kopplas till mord på svenska fackledare

Publicerat

den

INRIKES Idag åtals en rysk medborgare för att ha spionerat på Sverige. Spionen kan också kopplas till personer som var inblandade i mordet på två svenska facktoppar i Estland.

Tidningen Dagens Arbete har gjort en djup granskning av mordet på fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson. De hittades mördade i Estland 1991. Under tiden för morden tillhörde Estland fortfarande Sovjetunionen men det fanns en pågående självständighetskamp som stöddes av Socialdemokraterna och den svenska fackföreningsrörelsen.

Den officiella versionen enligt den sovjetiska polisen var att fackföreningsledarna träffat tre prostituerade kvinnor som sedan tog med de till en lägenhet där ett misslyckat rån ledde till att de blev mördade. Flera av personerna inblandande fick kortare fängelsedomar.

Granskningen av fallet har dock visat att den sovjetiska versionen av morden inte stämmer. En av männen som dömdes hade en bakgrund i ett Spetsnaz-förbund som lydde under underättelsetjänsten GRU. Även de påstådda prostituerade kvinnorna arbetade inom armén.

En av kvinnorna som kallades Olga dömdes till två års fängelse och kort därefter flyttade hon till Sverige genom ett giftemål.

Umgicks med utpekade spionerna
Idag åtalas en man med rysk bakgrund för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han har suttit häktad sedan november förra året. Tidigare var hans ryska partner också häktad men är numera satt på fri fot medan misstankarna kvarstår.

Det så kallade spionparet har tidigare bott i en lägenhet där hela fastigheten kopplas till underrättelsetjänsten GRU. Fastigheten ligger på gångavstånd från GRU:s akademi i Moskva.

I Sverige har den ryska mannen drivit företag som sysslat med handel av elektroniska militära komponenter. Åklagaren anser att det handlat om spionage för Rysslands räkning.

– Verksamheten har vidare bestått i att anskaffa uppgifter i form av information om och själva anskaffandet av olika föremål som den ryska staten och försvarsmakten på grund av exportregler och sanktioner inte kunnat anskaffa på den öppna marknaden, skriver kammaråklagare Henrik Olin i stämningsansökan.

Olga som var inblandad i mordet på facktopparna bor enbart två kilometer ifrån spionparet. På det ryska sociala mediet Odnoklassniki så syns det att Olga och spionparet umgåtts i över tio års tid vilket också avslöjades av Dagens Arbete.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se