INRIKES

Stenhårda vänstersmockan till Kristersson: “Det var ni som inledde jakten på sjuka”

Faksimil riksdagen.se

INRIKES Vänsterledaren Sjöstedt sparade verkligen inte på krutet när han riktade strålkastarljuset på Moderaternas hyckleri i frågan om Försäkringskassan och utförsäkringarna. Sjöstedts vänstersmocka på M-ledaren Ulf Kristersson lär ha känts hela vägen till Näringslivets hus på Storgatan.

V-ledaren Jonas Sjöstedt inledde sitt anförande med att jämföra Moderaternas riksdagspolitiker med illrar. Därefter riktade han strålkastarljuset på Moderaternas hyckleri i frågan om Försäkringskassan. Den senaste veckan har nämligen flera M-politiker kritiserat regeringens hanterande av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler. Samtidigt är det helt tyst om alla de människor som mister rätten till sjukpenning trots att dom är sjuka.

– Herr talman! Jag tycker att det har funnits lite mer energi i Moderaterna under den senaste veckan, Ulf Kristersson. Här i riksdagens talarstol har ledamöterna, den ena efter den andra, sprungit som illrar upp och ned och talat om Begler, Försäkringskassan och Strandhäll. Jag tycker att det har funnits ett starkt engagemang från Moderaternas sida.

Kritiserade Moderaternas tystnad

Jonas Sjöstedt fortsatte anförandet med att fråga Ulf Kristersson varför ingen moderat lyfter fram den riktiga skandalen med Försäkringskassan. Det vill säga att att människor far illa av nuvarande system.

– Men det är en sak som jag lite grann saknar i detta moderata engagemang. Ingen av dem som jag har lyssnat på har nämnt den verkliga skandalen – de tusentals svenskar som inte får sin sjukpenning, alla som är utslitna men inte får någon sjukersättning och som känner oro och ser den ekonomiska knappheten komma. Hur kommer det sig att ingen moderat lyfter fram den verkliga skandalen med Försäkringskassan, alltså att människor far så illa när de inte får sjukersättning eller sjukpenning?

Moderatledaren försvarade sig med att han är för ett system där människor inte är sjukskrivna mer än vad som är absolut nödvändigt. Dessförinnan påminde han Jonas Sjöstedt om att han arbetade fyra år som minister med ansvar för utförsäkringslinjen under regeringen Reinfeldt.

– Den andra frågan som är lika viktig, och som jag ägnade fyra år av mitt liv åt, är att få en sjukförsäkring som gör vad den ska och som svarar mot människors behov av trygghet när de blir sjuka men som inte gör att människor är hemma eller är sjukskrivna längre än vad som är absolut nödvändigt, svarade Ulf Kristersson.

Trygghet för generaldirektörer men inte för arbetare

Jonas Sjöstedts svar på tal blev en rejäl vänstersmocka som lär kännas i flera dagar. Bland annat påpekade han att det var Moderaterna som inledde jakten på sjuka under Reinfeldtåren.

– Det finns ändå ett drag av nyspråk i den moderata retoriken. Det var ni som inledde jakten på de sjuka under Reinfeldtåren, Ulf Kristersson. Ni drog ned på sjukförsäkringen. Ni har aldrig tvekat att spara på dem som behöver skydd vid sjukdom. Ni har också velat försämra dagens system ytterligare genom att införa en stupstock i sjukförsäkringen. Nyspråket om en bättre sjukförsäkring handlar alltså egentligen om att färre sjuka ska få skydd. Sanningen är att Moderaterna är för trygghet för generaldirektörer men emot trygghet för den som är sjuk eller har blivit utsliten på jobbet. Kanske skulle ni lägga lite mer energi där?, undrade Jonas Sjöstedt.

Se klipp nedan!

Stöd röd alternativmedia – Bjud på en kopp kaffe!  Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984.  Märk din gåva med “kaffe”. Betalningsmottagare K.Fredriksson

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp