Kontakta oss

UTRIKES

Storbritannien som stor nation riskerar att falla sönder

Publicerat

den

STORBRITANNIEN| Britterna röstade i torsdags om att lämna EU. Men högerns glädjeyra fastnade i halsen. För nu kommer krav från både Nordirland och Skottland att frigöra sig från styret i London. Storbritannien som stor nation riskerar att falla sönder.

Britterna har valt att lämna EU och beskedet sänder chockvågor ut i världen. Mindre än ett dygn efter att vallokalerna stängt har premiärminister David Cameron meddelat sin avgång och Skottland öppnat för en ny folkomröstning om självständighet. Politiker i Nordirland ställer krav om omröstning om att ena Irland, att Nordirland ska gå samman med Irland.

När valresultatet var klart kom det krav från flera håll om självständighet från styret i London. Både Skottland och Nordirland vill frigöra sig. Politiker i Nordirland vill förena Irland. Både Skottland och Nordirland var mera EU-vänligare än övriga landet. 62 procent av skottarna röstade för fortsatt medlemskap i EU-omröstningen. Även i Nordirland röstade en majoritet för att stanna i EU. Där reste den biträdande regeringschefen Martin McGuinness i republikanska Sinn Fein på fredagen krav på att hålla en omröstning om att förenas med Irland.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons