KLIMAT OCH MILJÖ

“Straffa dem allihop” – Hatdrev mot klimatstrejkande ungdomar

HÖGERHATET I fredags skolstrejkade över 100 000 ungdomar i Sverige. Samtidigt gick tiotusentals andra ut och demonstrerade för att uppmärksamma klimatfrågorna. På grund av sitt miljöengagemang har flera ungdomar utsatts för hatdrev och mobbning på nätet. Bakom hatet finner vi vuxna personer med öppna högeråsikter.

Aktuellt Fokus har pratat med 15-åriga Sara. I fredags var hon en av alla de svenska studenter som deltog i den globala aktionsdagen för att uppmärksamma klimatfrågorna. Sara, som bor i Göteborg, var på plats på Gustav Adolfs Torg och demonstrerade. Då passade hon på att lägga upp ett kort filmklipp på Instagram. Det tog inte lång tid förrän okända människor började angripa Sara i kommentarsfältet. Enligt Sara fick hon 18 stycken kommentarer på två timmar, vilket är mycket för henne då hon knappt använder sig av Instagram. Sara uppger att hon plockade bort filmen för att hon inte orkade med mer hat. Droppen som fick bägaren att rinna över var när en okänd kvinna skrev att Sara var en “Soros hora” som hatar Sverige. På grund av rädsla för att bli utsatt för mer hat från högeranhängare vill Sara inte framträda med sitt efternamn.

– Det var som att dom försökte överträffa varandra. Det kändes helt stört, det är inget jag orkar med, säger Sara till Aktuellt Fokus.

På frågan varför hon valde att demonstrera istället för att gå i skolan svarar Sara att klimatfrågan är viktigare än någonsin.

– Något måste göras nu. Politikerna måste göra nåt här och nu. Ju fler vi blir på gatorna desto mer måste politikerna lyssna, säger Sara.

Högerextrema Facebookgrupper

Det är framförallt på Facebook som hatet har varit som värst. Aktuellt Fokus har tagit en titt på några av Sveriges största Facebookgrupper för högeranhängare och nationalister. Resultatet påminner starkt om det hat som Sara utsattes för. Den som framförallt angrips är initiativtagaren Greta Thunberg men även flera andra ungdomar har utsatts för organiserade hatdrev. Av allt att döma sitter ett antal högeranhängare och följer flöden genom hashtags på sociala medier. Andra ungdomar som har uttalat sig i medier har utsatts för grov mobbning på nätet.

I Sveriges största högerextrema grupp på Facebook, “Stå upp för Sverige”, är tonen rå och aggressiv. Ett av alla de inlägg som handlar om Greta Thunberg och klimatmedvetna ungdomar har fått närmare 900 kommentarer sen i fredags. I kommentarsfältet spekulerar gruppmedlemmar om svenska klimatstrejkare är psykiskt sjuka eller lider av masspsykos. Flera personer attackerar även Greta Thunberg på grund av hennes funktionshinder.

I gruppen ”Stoppa maktmissbruket” råder rena hatstämningen mot ungdomarna som deltog i fredagens klimatprotester. Några gruppmedlemmar skriver att ungdomarna borde straffas för att dom demonstrerar. Andra skriver att polisen borde upplösa ungdomarnas demonstrationer. De klimatmedvetna ungdomarna kallas dessutom för kommunister och vänsteraktivister av flera personer i gruppen.

När vi granskar SD-gruppen “Sverigedemokratiskt forum öppet för alla” är jargongen densamma. Klimatmedvetna ungdomar målas ut som ett hot mot samhället. Samtidigt anklagas ungdomarna för att inte bry sig om det SD-anhängarna anser vara viktigt, nämligen invandringen. I gruppen sprids även en stor mängd klimatförnekelse.

Här nedan följer ett mindre axplock från ovannämnda grupper samt Facebookgruppen  “Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”. Som vanligt väljer på Aktuellt Fokus att inte pixla namnen på hatarna.

Stöd antirasistisk journalistisk – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 072 020 1984 (betalningsmottagare k.fredriksson). Märk gärna din gåva med “kaffe”.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Upp