NOTISER

Svensk kriminalvård på export till Kurdistan

DSC_4940
INRIKES | Kurdiska anstaltschefer är på besök i Sverige. Under denna veckan kommer de att spendera tid på kvinnofängelset Hinseberg. Syftet med besöket är att de ska lära sig om hur den svenska kriminalvården fungerar. Sverige och Kurdistan har arbetat under över ett år med att bygga upp en fungerande kriminalvård i Kurdistan.

– Självklart har vi egna metoder beroende på samhällets uppbyggnad, olika kulturella och religionsbaserade punkter som vi tar hänsyn till som skiljer våra olika samhällen åt. Mänskliga rättigheter är samma oavsett var man än är, säger Omid Abdulrahman, anstaltschef Kurdistan i Irak till SVT.

Det är utrikesdepartementet tillsammans med EU som tagit iniativet till att stödja kriminalvården i Kurdistan. Större delen av utbildningen sker inte i Sverige utan på plats i de Kurdiska områdena i Norra Irak.
Sverige har sedan tidigare ett bra samarbete med Kurderna i norra Irak. Sedan en tid tillbaka finns svensk militär på plats för att utbilda den kurdiska gerillan Peshmerga. Det militära samarbetet rör sig främst om utbildning kring vapenteknologi där Sverige ligger steget före.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp