INRIKES

Svensk polis får skarp kritik för åsiktsregistrering av antirasister

INRIKES| Skånepolisen får kraftig kritik av justitieombudsmannen (JO) efter att ha fotograferat och åsiktsregistrerat antirasister utan laglig rätt i samband med en demonstration i Malmö 2014.

Polisens åsiktsregistrering skedde i samband med Sverigedemokraternas torgmöte på på Gustav Adolfs torg i centrala Malmö. Motdemonstranter hade samlats för att protestera mot partiets budskap och i samband med det gick polisen in hårt. Exempelvis mot människor som endast valde att bua åt de arbetarfientliga och rasistiska budskapen som framfördes av partiledaren Jimmie Åkesson.

Polisens hantering av motdemonstranter resulterade i att polisen endast ville säkra SD:s mötes- och yttrandefrihet. Tvångsingripanden mot antirasister gjordes varpå flera personer omhändertogs. I samband med det registrerade polisen antirasister utan att ha stöd för det hela.

“det är inte godtagbart att det hos vissa befattningshavare tycks ha saknats kunskap om när det är tillåtet att fotografera en enskild mot dennes vilja” skriver JO i sitt beslut.

Malmöpolisen anklagades över för våld och maktmissbruk samma dag. Bland annat ska poliser ha använt sig av brutalt övervåld mot fredliga aktivister. Polisen i Skåne är sedan tidigare kända för att ha registrerat människor på felaktig grunder. Bland annat har Skånepolisen registrerat omkring tusen barn på grund av deras etniska bakgrund i en olaglig kartläggning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp