INRIKES

Svenska kapitalister mest korrupta i världen

Foto: Holger Ellgaard

KORRUPTIONEN Svenskt näringsliv toppar listan över de mest korrupta bolagen i världen. Det framgår av Transparency Internationals (TI) senaste korruptionsindex, Corruption Perceptions Index (CPI).

Enligt Transparency Internationals korruptionsindex är Sverige ett av världens minst korrumperade länder. Samtidigt toppar toppar svenskt näringsliv listan över de mest korrupta bolagen i världen. Bara det senaste året har lera svenska bolag avslöjats i allvarliga korruptionsaffärer. Swedbank och SEB utreds bland annat för penningtvätt i Baltikum. Ericsson har erkänt korruption i flera länder och har dömts till 10 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter.

– Sverige ligger bra till i Transparency Internationals korruptionsindex, samtidigt sticker Sverige ut negativt med att vi toppar listan i världen över bolag som bötfälls för korrupta affärer, säger Ulrik Åshuvud., ordförande för TI Sverige i en kommentar.

Ulrik Åshuvud kallar CPI-resultaten för paradox och säger att det är tydligt att en hög placering på korruptionsindex inte är en garanti för att företagen sysslar med korrupta affärer.

Med ett korrupt näringsliv blir Sverige sårbart. Inte minst på grund av att allt fler myndighetsuppdrag och välfärdstjänster säljs ut till privata bolag. Men också på grund av Sveriges exportberoende.

– Det är särskilt allvarlig för ett exportberoende land som Sverige med ett stort antal globalt verksamma bolag, säger Ulrik Åshuvud.

Källa: Transparency International

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp