UTRIKES

Svenska läkaren: Turkiet använder förbjudna fosforbomber

Vit fosfor - Foto: faksimil Twitter
ROJAVA    Svenska läkaren Abbas Mansouran känner igen spåren av förbjudna fosforbomber i Rojava. “Turkiet använder kemiska vapen mot kvinnor och barn”, säger han. 

Svensk-iranska läkaren Abbas Mansouran kom till krigets Rojava för att hjälpa till som frivillig läkare. Han märkte omedelbart att något inte stod rätt till med de inkomna sårade.
– Jag kom som frivillig från Sverige för att hjälpa de som drabbats av kriget i Rojava den 13e oktober. Jag anslöt mig till det medicinska teamet på sjukhuset i den syriska staden Heseke för att hjälpa skadade och vara i närkontakt med patienter. Under min tid här har jag kommit i kontakt med med patienter som lider av svåra brännskador som jag betraktar som abnorma baserat på min tidigare erfarenhet vid universitetssjukhuset i Shiraz i södra Iran. Min erfarenhet går tillbaka till första halvan av Iran-Irak kriget inklusive erfarenhet av att arbeta på brännskade-enheten.

Kemiska vapen

Enligt läkaren råder det inga tvivel om saken. Turkiet använder sig av kemiska vapen. Abbas Mansouran uppger att han har tagit hand om hundratals patienter med tydliga brännskador från vit fosfor. Majoriteten av offren har varit civila.

   –  Formen och verkan av brännskadorna jag behandlat här i Rojava är väldigt annorlunda från vanliga brännskador. Det var omedelbart tydligt för mig att att det rörde sig om kemiska vapen. Det visar att turkiska armén använt kemisk ammunition. Jag känner igen vit fosfor
–  Vi har hittills tagit hand om hundratals patienter, mestadels civila inklusive barn, kvinnor och män med grava brännskador som ett resultat av Turkiet och deras islamiststyrkor. Totalt 30 offer, mestadels civila, togs in här på Hesekes sjukhus med de här ovanliga brännskadorna och rökskador på ansikten, öron och andra kroppsdelar. Från min erfarenhet sluter jag mig till att turkiska armén använt kemiska vapen mot kvinnor och barn i civila områden, säger Abbas Mansouran till Rojava Information Center.

Förbjudet enligt internationell lag

Vid fosfor är förbjudet enligt internationell lag. Till skillnad från reguljära bomber slutar det inte brinna när det får slut på kringliggande syre utan fortsätter tills materialet har förbränts. Om en människa drabbas av en bomb med vit fosfor resulterar det i en kemisk brand som inte kan släckas.
Vit fosfor kan skada hjärtat, levern och njurarna. Även smådelar av den förbjudna kemikalien kan skapa missfall och sjukdomar.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se
Upp