KRÖNIKA

Sverige, landet där antifascister fängslas och nazistiska överfall kallas självförsvar

imagescms-image-000003041
KRÖNIKA| En antifascist och en nazist. Båda med kniv i handen, i liknande situationer. Båda knivbeväpnade, båda hugger en politisk motståndare och båda åtalas. Domarna ser däremot helt olika ut. Dagens Hovrättsdom visar återigen att vi inte är lika inför lagen. Nazisterna kommer återigen undan för det brutala våld de brukar medan andra döms hårdare för liknande brott. Staten är inte att lita på.

Rättsskandalen efter nazisternas knivöverfall den 8 mars 2014 fortsätter. Idag frias Andreas Carlsson för knivhuggen han utdelade och misshandeln han utförde. Hovrätten hävdar nödvärn.

8 mars är Internationella kvinnodagen och en dag som vänstern i Malmö uppmärksammar med demonstrationer och andra aktiviteter. Även 2014 arrangerades demonstrationer för jämlikhet och feminism i staden.

Nazisten Andreas Carlsson tog på sig jackan när han skulle ut på Malmös gator. Han stoppade även på sig kniv, om han skulle stöta på några rödingar. Risken för detta var ganska stor; många rörde sig ute för att delta på de olika demonstrationerna i staden. Carlsson och hans nazistkompisar sökte konfrontation, de följde efter demonstrationen genom staden. De sökte sig i närheten av en av demonstrationerna och provocerade fram bråk. Han knivhögg två personer med kniven han hade med sig i förebyggande syfte. Idag frias han av Hovrätten.

Något år innan uppstod en liknande situation. Nazister i Kärrtorp skapade en otrygg stämning. De boende tröttnade på nazistiskt klotter och gick man ur huse för att visa att det var nog. En manifestation hölls på torget mot nazism. På torget stod gamla, barnfamiljer med barnvagnar, antifascister och ungdomar – sida vid sida. Tal hölls och stämningen var god. Det ville nazisterna i Svenska motståndsrörelsen ändra på. Ett 30-tal nazister stormade torget beväpnade med kniv, glasflaskor och flaggpinnar. Deras mål var att misshandla barnfamiljerna och skrämma Kärrtorpsborna till tystnad. Många flydde i panik och en del försökte bilda en försvarslinje mot nazisternas anfall. En av dem som senare dömdes var Joel. Han hade likt nazisten Andreas, som idag friades, kniv med sig ut på gatan.

Joel tillhörde en av dem som inte tänkte sig skrämmas utan gick i försvarsställning. Han drog fram kniven och högg närmsta nazist. Joel dömdes till 6 års fängelse. Nazisten Andreas Carlsson frias. Liknande situation. Två som är knivbeväpnade, två som hugger – och två helt olika domar.

Att beväpna sig med kniv är kanske inte det smartaste drag Joel gjort. Men att två så lika situationer kan ge så olika domar är en rättsskandal utan like. Hovrätten ser mellan fingrarna när aktivister ur den våldsamma högernationalistiska rörelsen knivhugger och dödar. Detta gör att folket tror allt mindre på rättssamhället. Det visar att staten är fiende till alla oss som kämpar för ett rättvisare, tryggare och solidariskt samhälle. Det visar att staten inte är att lita på.

Hovrättens dom öppnar upp för ett hårdare, råare, samhälle där nazister nu ser en möjlighet att gå knivbeväpnade, utan repressalier, på våra gator. Svenska motståndsrörelsen uppmanar sina medlemmar att beväpna sig med kniv och även bruka våld. Hur många ska behöva dö innan svenska domstolsväsendet slutar att dalta med den våldsamma högernationalistiska miljön? Alla vi som påpekat att domstolarna daltar med nazisterna fick idag ännu mer kött på benen.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

7 kommentarer

7 Comments

 1. Jonne

  2016-10-20 den 17:21

  En tredjedel av nazisterna är från MUST för att rekrytera kanonmat till imperialistiska projekt så som Ukraina. En tredjedel är SÄPO. Resten är vilsna ungdomar och knarkare.

  Utan staten skulle de bara vara knarkare.

 2. Nils

  2016-10-20 den 09:53

  Helt galet att två liknande situationer kan ge helt olika domslut och straffföljder. Undra varför polis och rättväsendet daltar med nazister och den högernationella rörelsen. Det skadar samhället och rättssväsendets trovärdighet är skadat i grunden.

 3. Sonja Lundberg

  2016-10-20 den 01:10

  Rättssäkerheten inte att lita på,mycket bra skrivet.

 4. Maria

  2016-10-20 den 00:45

  Är det möjligen så att rättens ledamöter blir hotade?

 5. Volvo

  2016-10-19 den 22:24

  Sanningens ord! Äntligen någon som talar klarspråk!

 6. RTC

  2016-10-19 den 21:47

  Mycket bra skrivet.

 7. Anna

  2016-10-19 den 20:58

  Tack för en mycket bra och träffsäker krönika!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp