ARBETSLIV

Sverigedemokraterna vill införa otrygga anställningar för unga

800px-riksdag_assembly_hall_2006

INRIKES | I en filmad riksdagsdebatt går S-politikern Magnus Mannhammar till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas planer att förlänga tiden för ungas provanställningar. Idag är tiden reglerad till sex månader enligt lag. Hade SD fått igenom sitt förslag hade tiden förlängts med ytterligare ett halvår. Enligt fackliga företrädare innebär förslaget än mer otrygga anställningar för ungdomar på en redan otrygg arbetsmarknad.


För att genomföra förslaget vill SD införa en ny anställningsform.

I debatten går Sverigedemokraternas finansministerkandidat, Sven Olof Sällström till motangrepp genom att hävda att unga anställda inte kommer drabbas negativt trots minskade rättigheter på arbetsmarknaden. Sven Olof Sällström medger även att förslaget är till för att gagna direktörer och andra arbetsköpare och inte de anställda som kollektiv.

Mannhammar kritiserade även Sverigedemokraternas vägran att svara på frågan om deras syn på kollektivavtal för svenska löntagare. Till sin hjälp hade han tagit med sig SD:s eget arbetsmarknadsprogram. I arbetsmarknadsprogrammet nämner SD inte ens ordet en enda gång. Varken för ungdomar eller vuxna.

Efter Sven Olof Sällströms slutreplik äntrade SD-styrelsens Paula Bieler talarstolen för att ta debatten om Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik. Bieler menade likt Sällström på att nya anställningsformer med längre provanställningstid för ungdomar inte skulle innebär längre provanställningstid för ungdomar. Ett påstående som hon hade svårt att förklara. Vilket märktes då hon kom av sig flera gånger.

Kritiker till SD menar bland annat att Sverigedemokraterna har dolt det dem kallar för en “ungdomsfientlig och åldersdiskriminerade politik mot ungdomar”. Andra menar att Sverigedemokraterna har lika dålig politik som den förra högerregeringen under Alliansen. I debatten medger Paula Bieler att Allianspartierna tidigare har lagt liknande förslag. Enligt riksdagens utredningstjänst röstade SD med Alliansen 9 av 10 gånger under föregående mandatperiod.

 


Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp