Birgitte Bonnesen, tidigare Swedbank-vd, dort jusqu’à la fin de Svea hovrätt pour vilseledande uttalanden et penningtvättsskandal

Publicerad den

Lästid: 2 minuter

Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank, döms av Svea hovrätt till fängelse för grovt svindleri. Domen gäller vilseledande uttalanden kring den omfattande penningtvättsskandalen i Estland. Läs vidare för att förstå hur Bonnesens agerande kom att påverka Swedbank och den svenska finanssektorn.

Swedbanks Tidigare Vd Birgitte Bonnesen Doms To Fangelse For Grovt Svindleri
Birgitte Bonnesen, tidigare Swedbank-vd, dort jusqu’à la fin de Svea hovrätt pour vilseledande uttalanden et penningtvättsskandal | Aktuellt Fokus

Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank, har dömts till ett år och tre månaders fängelse för grovt svindleri av Svea hovrätt. Domen rör uttalanden som Bonnesen gjorde under åren 2018 och 2019 i samband med den stora penningtvättsskandalen som involverade bankens verksamhet i Estland. Hovrätten har funnit att Bonnesen, genom att ge vilseledande uppgifter i media, förmedlade en felaktig bild av bankens verksamhet, vilket skadade förtroendet för Swedbank och dess finansiella stabilitet.

I flera intervjuer med bland annat Svenska Dagbladet och TT, hävdade Bonnesen att det inte fanns några misstankar om penningtvätt kopplat till Swedbanks estniska verksamhet. Dessa uttalanden står nu i centrum för domen, då hovrätten bedömt att Bonnesen medvetet undanhöll väsentlig information som hade kunnat påverka bedömningen av bankens ekonomiska ställning. Rätten slog fast att två av Bonnesens uttalanden var så pass missvisande att de uppfyller kriterierna för grovt svindleri enligt svensk lag.

Rättsprocessen och reaktioner:

Svea hovrätts beslut innebär ett brott mot den tidigare domen från tingsrätten i januari 2023, där Bonnesen friades från alla anklagelser. Åklagaren yrkade dessutom på att Bonnesen skulle dömas för röjande av insiderinformation när hon informerade stora aktieägare om ett kommande avsnitt av Uppdrag granskning som skulle avslöja bankens inblandning i penningtvätt. Hovrätten friade dock Bonnesen från denna specifika anklagelse.

Bonnesen och hennes advokat, Per E Samuelsson, har reagerat kraftigt på domen och meddelat att de kommer att överklaga. I ett uttalande till TT beskrev Samuelsson hur Bonnesen var chockad över beslutet och ifrågasatte rättens resonemang kring de uttalanden som legat till grund för domen.

Bakgrund till skandalen:

Penningtvättsskandalen som Bonnesen nu döms för är en av de mest uppmärksammade finansiella skandalerna i svensk historia. Under Bonnesens ledning på Swedbank uppdagades omfattande penningtvätt som involverade stora belopp i Baltikum, vilket ledde till hennes avsked från banken. Swedbank har sedan dess genomgått en omfattande omstrukturering och flera åtgärder har vidtagits för att stärka regelefterlevnaden och minska risken för framtida ekonomiska oegentligheter.

Vad händer nu?

Domen mot Birgitte Bonnesen markerar ett viktigt steg i den rättsliga uppgörelsen kring penningtvättsskandalen. Hovrättens beslut sänder en tydlig signal om att vilseledande information från ledande personer inom stora företag inte tolereras och att rättsliga konsekvenser kan bli aktuella även för toppchefer. Hur överklagandet kommer att påverka det slutliga utfallet återstår att se, men det är tydligt att Bonnesens agerande redan har fått långtgående konsekvenser för både henne personligen och för Swedbanks rykte på den internationella finansmarknaden.

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar