iFOKUS

Swexitstugor informerar om EU bredvid förtidsröstningslokaler

Achim Rödner - Faksimil Facebook

iFOKUS I slutspurten av EU-valrörelsen har de etablerade partiernas valstugor fått konkurrens av Swexitstugor. I Stockholmsförorten Liljeholmen är Swexitstugan den enda “valstugan” i orten och ligger nästan precis bredvid valnämndens lokaler för förtidsröstningen.

Valstugan i Stockholmsförorten Liljeholmen är den enda i hela Liljeholmen. Men det är också den enda i Stockholm som inte jagar efter röster. Istället är målet att informera vanligt folk om EU:s odemokratiska strukturer. Samt öppna upp för samtal om ett svenskt utträde från unionen. Det är därför Kommunistiska Partiet säger sig göra tvärtemot Socialdemokraterna och satsar på förorten istället för Södermalm. Partiet säger sig vilja nå ut till vanliga knegare och säger att det framförallt är arbetarklassen som har förlorat mest på EU-medlemskapet.

Trots att man inte ens ställer upp i valet har Kommunisterna lyckats få en hel del publicitet i valrörelsen. Den omtalade valfilmen där partiet uppmanar par till ha sex istället för att rösta i EU-valet är den näst mest valfilmen i Sverige just nu. Samtidigt har K-avdelningar över hela landet satt upp Swexitstugor, tält och bokbord.

Enligt K:s organisationssekreterare Bengt Johansson har responsen hittills varit god.

Hur har responsen varit på era Swexitstugor?

– De rapporter vi hittills fått in berättar om många bra diskussioner. Det är uppenbart att människor är påverkade av den massiva propagandan om att gå och rösta. Vi kan då ge perspektiv och svar om EU som den odemokratiska institution den är. Många människor är i grunden negativt inställda till EU. Precis som resten av befolkningarna inom EU. Valdeltagandet har sjunkit i alla val som gjort, från ca 60% till ca 40 procent. Vi i K försöker sätta kunskap och ord på människors berättigade känsla av att EU är dåligt för vanliga människor.

Varför bör Sverige lämna EU?

– Det samlade EU-motståndet bestod tidigare av olika partier och organisationer. Vi samlades kring kravet på Sverige ut ur EU. I en tid då Vänsterpartiet först tonat ner kravet på utträde och Jonas Sjöstedt uttryckt att Sverige bör stanna kvar i EU och att EU går att reformera, står vi i K fast vid att Sverige måste lämna, säger Bengt Johansson.

Bengt Johansson anser att det är naivt att tro på att det går att reformera EU. Det är bara till att titta på EU-fördagen säger han.

– Vi hävdar ju att EU inte går att reformera. Vanligt folk kan inte och får inte påverka EU:s politik och utveckling. Den är bestämd i fördragen som dikterats av kapitalet och teknokraterna. För detta betalar Sverige i år 40.9 miljarder kronor i medlemsavgift. Det motsvarar 4 000 kronor för varje person i vårt land. Tänk om dessa pengar istället kunde läggas på att rädda den svenska välfärden, säger Bengt Johansson.

Att EU-medlemskapet skulle vara mer positivt än negativt är inget K vill hålla med om. Sett till ekonomisk fakta har EU-medlemskapet i princip bara gynnat den välbärgade medel- och överklassen. När det gäller den svenska arbetarklassen är det tvärtom. Bengt Johansson pekar bland annat på massprivatiseringar, lönedumpning och bristen på svensk självständighet.

– EU betyder nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar, otrygghet på jobben, ökad byråkrati, permanent massarbetslöshet, bostadsbrist, lönedumpande arbetskraftsimport, stöd till NATO och krig och ett Sverige utan nationellt självbestämmande.

Vad vill ni ersätta EU med?

– Först och främst nationellt självbestämmande. Sverige är ett relativt litet men väl utvecklat industriland. Vi behöver utveckla handeln med hela världen och ha goda relationer med världens länder. Detta kan vi göra samtidigt som vi återupprättar svenskt jordbruk som garant för folkförsörjningen. Dagens situation är farlig. Om Sverige blir avstängt är det tomt i butikerna på 10-12 dagar. K:s politik är goda mellanstatliga förbindelser och samarbeten.

Många liberaler och konservativa hävdar att svensk handel skulle minska om Sverige gick ur EU. Vad är ditt svar på det?

– Som jag sa, vi behöver utveckla handeln med hela världen. Som det är idag är Sverige bundet av den handelspolitik som EU har bestämt. Som fri nation kan vi så klart handla med alla världens länder utifrån vad som är bra för Sverige.

Hur förhindrar man att en Swexit blir som Brexit?

– Eliten i Storbritannien blev tagna på sängen av folkomröstningen där Brexit vann klart. Som vanligt har eliten svårt att godkänna demokratiska val, när valresultatet går emot dem. Det är detta vi ser exempel på nu. De gör allt för att underkänna valresultatet och strävar efter att få till en ny omröstning.

– Hur vi skulle hantera en sådan situation i Sverige är svårt att skriva ut några recept på men en lärdom är väl att vara medveten om att ett utträdesresultat i Sverige skulle följas av samma ovilja från den svenska eliten att foga sig i folkviljans beslut. En stark och okorrumperad arbetarrörelse som ser till frihet, folkliga behov och demokrati, är alltid en bra motvikt till överklassens trixande.

Stötta Aktuellt Fokus – Bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984. ✌ Märk din gåva med “kaffe”. Betalningsmottagare K.Fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp