DEBATT

Tar Ilmar Reepalu ansvar när arbetare dör i Malmö hamn?

DEBATT Med anledning av Socialdemokraternas angrepp på strejkrätten och Ilmar Reepalus senaste agerande mot Hamnarbetarförbundet, ställer Nils Littorin (K) en öppen till just Ilmar Reepalu.

För en vecka sedan dog en ung, timanställd hamnarbetare i Oxelösund av förgiftning på arbetsplatsen. När detta skrivs har en annan arbetare precis dött i en olycka i Halmstads hamn.
Det vittnar om det hårda, ibland livsfarliga, men samtidigt så viktiga jobb som utförs i våra hamnar.
Fristående Hamnarbetarförbundet organiserar en bred majoritet av arbetarna i Sverige. Det är främst förbundet och dess skyddsombud som kan stå mellan en trygg och otrygg arbetsplats. Mellan liv och död.

Därför är det skamligt att socialdemokraten Ilmar Reepalu, i ledningen för Copenhagen Malmö Port (CMP), 1 april stänger av samarbetet med Hamnarbetarförbundet och deras skyddsombud. Tar Ilmar Reepalu ansvar för att arbetsmiljön och riskerna inte försämras? Tar Socialdemokraterna på sig ansvaret om något händer? Malmö stads andra styrelserepresentant, moderaten Anja Sonesson, bär ett lika stort ansvar.

Bakgrunden till CMP:s och Reepalus vårdslösa agerande har inget med Malmös hamn att göra. Där har samarbetet mellan arbetsgivare och fack flutit på hyfsat. Bakgrunden är en konflikt i Göteborg, där storföretaget APMT vill krossa Hamnarbetarförbundet, som organiserar majoriteten av arbetarna (precis som i Malmö). APMT har fått stöd av arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Inget konstigt i det, storföretagen har aldrig gillat demokratiska och stridbara arbetare. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att Ilmar Reepalu och Socialdemokraterna går med på att införa denna anti-fackliga politik i Malmö. Det går tyvärr i linje med den inskränkning av strejkrätten som Ylva Johansson (S) vill införa.

CMP är till en fjärdedel ägt av Malmö stad, det vill säga av oss medborgare. Vi kan inte stillatigande se på när ett fackförbund behandlas på detta sätt.

Nils Littorin, (K) Malmö
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp