INRIKES

Terrorsympatisör dejtade präst i SVT:s succéprogram

STATSMEDIA Förra året deltog han i SVT:s dejtingprogram Tro, hopp och kärlek. På grund av usel granskning missade SVT att mannen är terrorsympatisör och kopplas till den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Uppgifterna om Stefan Viljehammar publicerades nyligen på AFA Skånes hemsida. I AFA:s avslöjande visar det sig att Viljehammar jobbar som busschaufför på företaget Bergkvara buss. Via sitt arbete har han kunnat bussa nazister till demonstrationer. AFA skriver även att Stefan Viljehammar deltog i NMR:s våldsamma demonstration i Göteborg den 30 september tidigare i år.

Foto: Antifa.se

Förra året deltog Stefan Viljehammar i SVT:s dejtingprogram Tro hopp och kärlek. I programmet ska tre präster och en pastor ska dejta personer under vägledning av Mark Levengood. När produktionsbolaget skulle plocka fram tänkbara kandidater fastnade de alltså för Stefan Viljehammar. En terrorsympatisör. SVTs granskare borde ha kunnat googla sig fram till dessa fakta. AFA Skåne har även bifogat skärmdumpar från sociala medier där det tydligt framgår att han varit relativt öppen med sina sympatier.

I programmet dumpades Stefan av prästen Jessica efter att han påstått att han träffat djävulen.

Nordiska Motståndsrörelsen är ett öppet nazistisk parti som har legat bakom en mängd våldsdåd och attacker på oliktänkande, ickevita, fackförbund och HBTQ-personer. Tidigare i år dömdes tre NMR-medlemmar för inblandning i en serie bombdåd i Göteborg. Flera av NMR:s medlemmar är dömda för dråp och mord. För ett par veckor sedan förbjöds NMR från att verka i Finland.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp råder det inga tvivel om att Nordiska Motståndsrörelsen är en terrorgrupp.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, sa Magnus Ranstorp till Dagens ETC tidigare i år.

Enligt Sveriges Televisions arkiv har SVT hittills aldrig benämnt Nordiska Motståndsrörelsen som en terrororganisation.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Upp