Kontakta oss

ARBETSLIV

Tesla hotar att sparka strejkande arbetare

Publicerat

den

ARBETSLIV Tesla planerar att svara den pågående strejken med strejkbryteri. Företaget har också hotat strejkande arbetare med avsked. Företagets kommunikationsansvarig undrar om det är olagligt.

Strejken på Teslas bilverkstäder ser ut att bli långvarig. Transportarbetarförbundet har varslat om sympatiåtgärder. Från Teslas sida har de nu hotat med att avskeda alla som strejkar.

– När de fick reda på att jag skulle strejka kom chefen fram och sa, bara så du vet, nu får du inga optioner, inga bonusar, ingen semester, inga försäkringar. Det är den skrämseltaktik de kör med, säger en anonym arbetare på Tesla, till Dagens Arbete.

På Teslas bilverkstäder är lönen lägre men företaget lockar istället med sina aktieoptioner. Hur mycket en anställd kan tjäna på sina aktieoptioner beror på hur Teslas aktie utvecklas på börsen. En av arbetarna som Dagens Arbete intervjuat säger att efter några års arbete har han optioner värda 80 000kr före skatt.

IF Metall har svarat att om Tesla avskedar strejkande arbetare så kommer de driva fallen till domstol och kräva skadestånd.

Kommunikationschefen vet inte vad strejkbryteri är
Enligt läckta uppgifter som Dagens Arbete tagit del av planerar Tesla att ägna sig åt strejkbryteri. Strejkbryteri är något IF Metall ser väldigt allvarligt på.

– Om man börjar med strejkbryteri och agerar aktivt för strejkbryteri, då har man mobiliserat hela fackföreningsrörelsen mot sig. Då handlar det inte bara om LO utan allihop. Då blir sakfrågan till och med mindre viktig. Då har man gjort ett angrepp på något vi varit överens om med arbetsgivarna i det här landet sedan slutet av 30-talet. Det ser vi oerhört allvarligt på, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare för IF Metall.

När Dagens Arbete konfronterar Teslas Sveriges kommunikationschef Maria Lantz svarar hon pinsamt och visar att hon inte har någon aning om vad strejkbryteri är för något. I intervjun undrar Lantz om det är olagligt och ställer sig frågande vad strejkbryteri är vilket förklaras av journalisten. Lantz avbryter intervjun och säger att hon ska kolla upp det.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se