Kontakta oss

INRIKES

Tess ville inte utnyttjas som Sosse-propaganda – Kallades för otrevlig!

Publicerat

den

spropaganda62INRIKES| När Tess Asplund ringde upp Socialdemokraterna och bad dem sluta utnyttja henne som partipropaganda fick hon till svar att hon var otrevlig.

Efter Aktuellt Fokus kunde visa hur Socialdemokraterna utnyttjade asylaktivisten Tess Asplund på en socialdemokratisk rekryteringssajt har Socialdemokraternas Lars G Linder bett henne om ursäkt. Partiet har även plockat bort propagandabilden föreställande Asplunds världskända antinazist-protest i Borlänge tidigare i år. Men tyvärr skedde det inte utan besvär. När hon ringde upp Socialdemokraterna och bad dem ta bort bilden och sluta utnyttja henne mot hennes vilja möttes hon av oförskämdheter istället för förståelse.

– Jag fick höra att jag hade en otrevlig ton när jag ringde upp. Jag kan förstå det, jag var ju arg, säger hon till Aktuellt Fokus.

Att Tess Asplund var arg berodde bland annat på S-politikern Lars G Linders uttalande till Aktuellt Fokus där han försvarade sig med att partiet hade rätt till upphovsrätten efter att ha köpt bilden från en bildbyrå som han inte mindes namnet på men som visade sig vara Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Vad regeringspartiets toppföreträdare inför kommande kyrkoval inte berättade var att Socialdemokraterna saknade modelltillstånd från Tess Asplund.

Det var inte förrän fotografen av den världsberömda bilden, David Lagerlöf, ringde upp partiet som de började backa. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus ska även socialdemokratiska gräsrötter ringt till växeln i Stockholm för att be dem ta ner bilden. Efter det ringde Lars G Linder upp Tess Asplund för att be om ursäkt.

– Första samtalet var ju en katastrof men så ringde ju Lars Linder upp mig. Han var skamsen. Verkade tycka att allt var pinsamt. Jag berättade var jag står i flyktingfrågan och efter det lovade han att bilden skulle tas bort och bad om ursäkt, säger Tess Asplund till Aktuellt Fokus.

När Aktuellt Fokus talade med Lars G Linder på nytt under eftermiddagen var han mycket mån om att framhålla att det var av hänsyn och respekt till Tess Asplund som partiet skulle plocka bort bilden. Annat lät det timmarna innan då han sa att de inte såg några skäl till att plocka ned den aktuella bilden på Tess Asplunds protest.
Enligt Tess Asplund har hon och fotografen David Lagerlöf godtagit Lars G Linders ursäkt och anser att saken är avklarad.

– David och jag är överens om att det är avklarat. De skäms så det räcker. Bilden är borta. Vi låter det vara nu, säger hon till Aktuellt Fokus.

Aktuellt Fokus har försökt nå David Lagerlöf under dagen men inte lyckats.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se