The Guardian skapar tvivel kring nordkoreanska skräckhistorier

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 2 minuter

NORDKOREA Den prisbelönta tidningen The Guardian har släppt en högaktuell artikel om så kallade ”avhoppare” från Nordkorea. Med anledning av ...

NORDKOREA Den prisbelönta tidningen The Guardian har släppt en högaktuell artikel om så kallade ”avhoppare” från Nordkorea. Med anledning av mainstreammediernas skräckhistorier om landet ställer The Guardian frågan varför så många vittnesmål spricker som troll i solsken.

Nordkoreanska flyktingar känner sig pressade att gå till överdrift och ljuga i sina skildringar av vad som pågår i landet. Många vet vilka historier som västerländsk media vill ha och anpassar sina berättelser efter det.

Detta skriver människorättsforskaren Jiyoung Song, som bevakat nordkoreansk politik i 18 år. Hon menar att USA och Förenta nationerna samlar in information från Nordkoreanska flyktingar i ”etiskt tvivelaktigt” hög grad. Flyktingarna har hög press på sig att leverera skräckhistorier, både från media och från västerländska stater, vilket leder till att deras skildringar ofta innehåller grova överdrifter, påhittade fakta och händelser och ibland även regelrätta lögner.

Den nordkoreanska människorättsaktivisten Shin Dong-hyuk skildrar i sin bok Escape from Camp 14 grova övergrepp i lägret. Men han tvingades senare ta tillbaka vissa delar av sin berättelse, när han blev tillfrågad om sanningshalten i berättelserna. Även hans egen far, som bor kvar i Nordkorea, har påpekat att stora delar av hans sons berättelser är falska.

Samtidigt får flyktingarna betalt för sina intervjuer, och timersättningen sträcker sig från 500 kr till så mycket som ca 5000 kr i timmen, beroende på informationens kvalité. Vad som är kvalitativ information respektive vad som inte är det beror på hur ”säljbar” intervjupersonens skildring är i media, enligt forskaren.

– Vi Nordkoreaner vet vad som är sant och vad som är falskt. Samtidigt så vill vi inte motverka de politiska intentionerna hos FN och USA, säger Choi Sung-chol, från Korean Nationality Residents Association, till The Guardian.

Forskaren Jiyoung Song problematiserar även att flyktingarna ställs inför en enskild intervjuare. Hon menar att relationen mellan intervjuaren och intervjupersonen då bäddar för att intervjuaren får en förvrängd bild av verkligheten. Frånvaron av korsförhör och källkontroller gör också informationen högst subjektiv och opålitlig, menar Jiyoung, som själv har hört många berättelser av nordkoreanska så kallade ”defector-activists”, som senare inte visat sig stämma överhuvudtaget.

– Nordkoreanska flyktingar är väl medvetna om vad de västerländska frågeställarna vill ha […] Det finns utrymme att ifrågasätta i hur stor grad vi ska förlita oss på enskilda vittnesmål som trovärdiga bevis, säger Jiyoung Song till The Guardian.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se>

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar