NOTISER

Tidigare fängslade på Guantánamo fortsätter strida för terroristsekter


UTRIKES | De som släpps från säkerhetsfängelset Guantánamo och har utsatts för tortyr av USA återvänder allt fler tillbaka till extremistgrupper för att aktivt delta i striderna. Ett stort bakslag för USA:s krig mot terrorismen.

Tolv av de fångar som har släppts från USA:s kritiserade fångläger i Guantánamo på Kuba misstänks för att åter strida för militanta grupperingar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är nästan dubbelt så många som för ett halvår sedan, enligt Obama-administrationen.

Totalt har 144 fångar släppts från Guantánamo sedan Barack Obama blev president. Ökningen kan bli ett argument för Republikanerna som motsätter sig Obamas plan att stänga fängelset. USA:s kamp mot terrorismen blev ett misslyckande. Att låsa in misstänkta terrorister och tortera dem gav inte önskat resultat. Istället ökades viljan hos dessa individer att återvända till extremismen för att utkräva revansch.

Totalt har 780 män suttit fängslade på Guantánamo sedan lägret öppnades efter 11-septemberattackerna 2001. Många av de som har friats lämnade på samma sätt som de anlände: i militärflygplan. Flest har skickats till Afghanistan, följt av Saudiarabien och Pakistan. Dussintals fångar från Jemen är fortfarande kvar på basen och kan inte skickas hem på grund av oroligheter i hemlandet. Flera av dem har därför skickats till Spanien, Georgien, Oman, Förenade Arabemiraten samt Ghana. 93 fångar hålls fortfarande inspärrade på Guantánamo.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Gina

    2016-03-09 den 00:02

    De förtjänar livstids isolering eller hängning. De som finansierar dessa grupper borde även de bli dömda. Vilket inkluderar NATO-stater och EU-länder.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp