INRIKES

Tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet dömd för hets mot folkgrupp

INRIKES| Tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet, Barbaros Leylani, fälldes i dag för hets mot folkgrupp för uttalanden han har gjort mot armenier.

Stockholms tingsrätt dömer Leylani till villkorlig dom och 40 dagsböter. Men domen fick kritik direkt. En alldeles för mild dom, anser Arshak Gavafian, ordförande för Armeniska Riksförbundet. Arshak får oväntat stöd av Leylani försvarsadvokat.

– Jag är nöjd så tillvida att han dömdes för brott av normalgraden och fick ett tämligen lindrigt straff. Men jag är missnöjd på så sätt att han inte frikändes helt, säger försvarsadvokt Ismo Salmi.

Det var under ett tal vid en manifestation på Sergels Torg i Stockholm i april som Barbaros Leylani gjorde sina hotfulla uttalanden. Bland annat utropade han “Död åt de armeniska hundarna”. Efter att en inspelning av talet började spridas tvingades Leylani avgå som vice ordförande för Turkiska Riksförbundet.

Åklagaren yrkade under rättegången på att Leylani skulle dömas för grovt brott. Men eftersom Stockholms tingrätt anser att talet inte fick så stor spridning och att det kan ha tillkommit spontant, döms Leylani för brott av normalgraden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp