UTRIKES

Trump skyller masskjutningarna på datorspel

Foto: Gage Skidmore

UTRIKES Enligt Trump beror masskjutningarna på våldsamma datorspel. Samtidigt visar grävande journalistik att El Paso terroristen var en Trumpanhängare som använde samma retorik som presidenten.

Efter den senaste tidens masskjutningar har USAs president Donald Trump uttalat sig om händelserna. Han menar att en av anledningarna är att internet och våldsamma datorspel påverkar ungdomar till att utföra dessa terrordåd.

– Vi måste stoppa glorifieringen av våld i vårt samhälle. Detta inkluderar de hemska och grymma dataspel som nu hör till vardagen, sa Trump i sitt tal i måndags.

När det kommer till USAs vapenlagar säger Trump att problemet inte är själva vapnen utan de personer som använder dem. Trump säger att fokus istället bör ligga på att reformera om psykvården. För de som utför dåden vill han ha hårdare lagar och en kortare väntan på dödsstraff.

Samma retorik som Trump
Terroristen från masskjutningen i El Paso påstår att han utförde dådet för att “Stoppa invasionen.” Journalisten Natalie Martinez har de senaste dagarna kollat upp Trumps inlägg i sociala medier. Det visar sig att sedan maj 2018 har Trump betalat för runt 2200 sponsrade inlägg på facebook där han beskriver invandringen som en invasion, en invasion som måste stoppas med hans mur.

Enligt sitt manifest som publicerades på 8chan kallar sig terroristen för Eko-fascist. Med antisemitiska konspirationsteorier påstår han att storbolagen styr USA och med hjälp av invandringen förstör landet. Invandringen leder till att ekonomin tillsammans med miljön förstörs. Under terrordådet riktade han in sig på att skjuta latinamerikaner.

Han var också en Trump-anhängare och citerade presidenten minst åtta gånger i sitt manifest. På sina sociala medier hyllade han Trump flera gånger men ställde sig kritisk till det republikanska partiet. Partiet var enligt honom en partner till storbolagen. Trump har också fångats på film där han i ett tal skämtar om att skjuta invandrare.

Högerextremister bakom terrordåden
I sitt tal fördömde Trump rasismen och hat på internet. I vanliga fall brukar Trump tala om att extremister från båda politiska kanter är lika skyldiga. I samband med terrordåd där högerextremister mördar civila har han svårt att skylla på vänstern. Sedan tidigare har han meddelat att han tänkt förbjuda AntiFA men samtidigt varit relativt tyst förbud mot landets högerextremister.

I praktiken håller inte idén om att båda politiska sidor skulle vara lika våldsamma. Organisationen Anti-Defamation League, ADL kartlägger olika former av extremism i USA. Deras kartläggning visar att sedan 2018 fram tills före helgens masskjutningar har vänsterextremister enbart legat bakom ett dåd. Under samma period har högerextremister legat bakom 2268 dåd. En tredje grupp som definieras som islamister har enbart utfört 10 dåd.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp