UTRIKES

Turkiet kan sabotera fredssamtal i Syrien

Foto: Arbetaren.se

Foto: Arbetaren.se

KURDISTAN | De planerade fredssamtalen nästa vecka kan ställas in eftersom Turkiet inte accepterar Rysslands krav på att kurderna ska medverka.

Nästa vecka planeras det första fredssamtalen mellan Assad och syriska rebeller sedan inbördeskriget bröt ut 2011. Mötet som planeras att hållas i Geneve nästa vecka riskerar nu att bli inställt. Fredssamtalen skulle vara mellan olika rebellgrupper som Free Syrian Army och islamistiska Jaish al-Islam och de involverade länderna.

Mötet riskerar nu att bli inställd då Ryssland har ställt kravet på att det kurdiska Demokratiska unionspartiet, PYD ska få medverka. Inga kurdiska grupperingar är inbjudna och med Rysslands krav så hotar Turkiet att utebli, vilket kan leda till att fredssamtalen ställs in.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu påstår att PYD inte är en del av någon opposition eller att de hör hemma på internationella möten. Davutoglu säger att kurderna enbart kan vara på den syriska regimens sida men inte tillhöra oppositionssidan under förhandlingarna. Rysslands krav gäller att PYD ska vara representerade på fredssamtalen på oppositionssidan.

PYD kan inte placeras på någon sida
Det Demokratiska unionspartiet är svårplacerat i det syriska inbördeskriget. De kurdiska styrkorna har främst stridit mot Daesh och andra islamistgrupperingar som närmat sig deras områden. Samtidigt har de haft en kritisk inställning till Assad och hans regim.

PYD sticker ut i konflikterna rent ideologiskt. Oppositionen mot Assads regim består främst av olika arabnationalistiska och islamistiska grupper. De har även svårt att platsa in i Assads totalitära regim.

PYD sticker även ut med sin frihetligt socialistiska ideologi. De eftersträvar decentraliseringar och mer självbestämmande åt de olika provinserna. Likaså eftersträvar de jämställdhet mellan könen vilket gör dem unika i området. Partiet skriver själva att de eftersträvar en rådsdemokrati byggd kring basdemokrati, jämställdhet, alternativ ekonomi och ekologi.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp