UTRIKES

Turkisk invasion hotar befria över tiotusen IS-terrorister

TURKIET/SYRIEN   Erdogans krigsplaner i norra Syrien kan medföra att över tiotusen IS-terrorister släpps lös. Samtidigt fruktar stora delar av världen att Natolandet tänker inleda folkmord på den kurdiska befolkningen.

Det var under lördagen som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade demokratiskt styrda, Norra Syriens Federation, med en fullskalig invasion. Hotet framfördes i ett starkt nationalistiskt tal till sina anhängare. Enligt Erdogan har Natostaten redan färdigställt invasionsplanerna.

– Vi har gett alla varningar till våra samtalspartners angående öster om Eufrat och vi har agerat med tillräckligt tålamod. Vi har gjort alla förberedelser, vi har färdigställt våra operativa planer, givit de nödvändiga instruktionerna. (en invasion) kan påbörjas så snart som idag eller imorgon, yttrade  Erdogan.

I mars 2018 invaderade Turkiet Afrinregionen i nordvästra Syrien. Sedan dess har regionen ockuperats av turkiska miliser i samarbete med bland annat IS-terrorister.

12 000 IS-krigare kan befrias

Det var i den kurdiskdominerade regionen som koalitionen mellan socialistiska folkförsvaret YPG och andra miliser befriade stora delar av Islamska Statens självutnämnda kalifat, inklusive IS-huvudstaden Raqqa. Idag sitter tusentals av IS-terrorister i bevakade improviserade fängelser som administreras av Demokratiska Federationen i norra Syrien.

I ett officiellt uttalande skriver administrationen att så många som 12 000 IS-terrorister kan befrias om Turkiet invaderar:
”Världen får inte glömma det allvarliga problemet med ISIS-resterna. Vi slåss fortfarande mot Daesh varje dag. SDF vaktar 12 000 IS-terrorister i ett dussintal fängelser och över 70 000 IS-familjer i Al-Hol och andra flyktingläger. En turkisk invasion hotar att omintetgöra allt koalitionen har åstadkommit.”

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp