UTRIKES

Turkiska feminister trakasserade inför internationella kvinnodagen

Turkisk polis - Faksimil Twitter

TURKIET   Förra året arresterades hundratals personer i 8 mars-demonstrationer i Turkiet. Årets internationella kvinnodag ser inte ut att bli annorlunda. Redan igår inledde polisen trakasserier mot feminister i delar av landet.

Kvinnorna från vänsterpartiet HDP skulle dela ut flygblad med information om dagens 8 mars-demonstration i staden Batman. Det slutade med att kravallpoliser upprättade en barriär och blockerade kvinnorna i centrala city. Ögonvittnen på plats beskrev hur poliser åsiktsregistrerade flygbladsutdelarna. Polisen ska även ha jagat och gripit kvinnor som protesterade mot polisaktionen. Samtliga personer som deltog i flygbladsutdelningen hotades med rättsliga åtgärder av polisen.

Bland de utsatta kvinnorna fanns bland annat parlamentsledamoten Feleknas Uca och Batman kommuns borgmästare Songül Korkmaz. Trots polisiära hot och trakasserier valde merparten av de närvarande kvinnorna att fortsätta uppmana allmänheten till att demonstrera på 8 mars.

De senaste åren har situationen för kvinnor blivit allt sämre och sämre. Så sent som i januari släppte Erdogans styrande AK-parti ett nytt lagförslag där partiet vill tvinga dömda våldtäktsmän att gifta sig med sina offer. Abortlagarna har inskränkts. Demonstrationer på och kring internationella kvinnodagen har mötts med polisiärt våld sedan flera år tillbaka.

Turkiets president Erdogans styrande AK-parti grundades som en sammanslagning av flera konservativa partier 2001 och är numera ett öppet socialkonservativt nationalistparti. Partiet är motståndare till sekularism och jämlikhet. Erdogan har flera gånger beskrivit jämlikhet mellan könen som onaturligt.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp