UTRIKES

Tusentals arga islänningar demonstrerade – kräver flera ministrars avgång

ISLAND | Tusentals människor samlades på måndagskvällen utanför alltinget i Reykjavik för att kräva nyval. Under dagen uppmanade oppositionspartierna statsministern att avgå efter avslöjandet om hans kopplingar till skatteparadis.

Demonstrationen hölls efter gårdagens avslöjande om hur statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson haft tillgångar i skatteparadis som han inte berättat om eller skattat för. Avslöjandet är resultatet av ett internationellt samarbete mellan grävande journalister visar hur inte bara den isländska statsministern, utan också finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplingar till bolag på ökända skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

Förtroendet för politiker har varit lågt sedan finanskrisen drabbade landet 2008. I februari, innan det här avslöjandet blev känt, svarade 17 procent av islänningarna i en mätning från Gallup att de hade förtroende för parlamentet.

Förutom den eventuella skatteflykten ifrågasätts också om statsministern suttit på dubbla stolar när han förhandlat med de utländska fordringsägare som Islands kraschade banker har stora skulder till. Företaget Wintris, beläget på Brittiska Jungfruöarna och registrerat på statsministerns fru, har fordringar på över en halv miljard isländska kronor hos tre isländska banker.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp