Kontakta oss

UTRIKES

Tusentals tyskturkar stöddemonstrerade för Mellanösterns Hitler

Publicerat

den

TYSKLAND| Tusentals turkar har samlats för att visa sitt stöd till den turkiska diktatorn Erdogan i tyska Köln. Enligt flera ögonvittnen ska flera deltagare ha skanderat rasistiska slagord och gjort den turkiska fascisthälsningen.

Sedan militärkuppen i Turkiet för två veckor sedan har den turkiska diktatorn Erdogan arbetat intensivt för att stärka sin makt i landet. Tyskland är det europeiska land där det bor flest exilturkar och i tyska staden Köln var det planerat att Erdogan skulle tala till sina anhängare via en videolänk tidigare idag. Tysk domstol har stoppat Erdogan och förbjudit honom att framföra något tal.

Trots den tyska domstolens beslut har nu tusentals anhängare samlats i Köln för att ifrågasätta domstolens beslut att stoppa Erdogan efter att hans tal ställts in.

Enligt flera ögonvittnen ska flera deltagare ha skanderat rasistiska slagord och gjort den turkiska fascisthälsningen. Även den fascistiska terrorrörelsen Grå vargarna uppges ha deltagit i demonstrationen.

Efter militärkuppen har det dykt upp flertalet frågetecken som påverkat landets utrikespolitik negativt. Påståenden om att Erdogan själv iscensatt kuppen cirkulerar samtidigt som det sker massarresteringar av journalister, akademiker och militär. Det beräknas att uppemot 70 000 har blivit av med sina jobb efter att ha haft en enligt diktatorn negativ inställning gentemot regimen. President Erdogan fortsätter ännu att inskränka demokratiska rättigheter för landets medborgare så som kurder, journalister och fackföreningar vilket får påståendet om att demonstrationen är för demokrati framstå ytterst ihåligt.

Tyskland är ett av de EU-länder som har haft bäst relationer med Turkiet. Relationen har påverkats markant efter Erdogans förtryck av kurder och den kontroversiella militärkuppen. Det beräknas bo en och en halv miljon turkar i Tyskland och av de röstberättigade i landet fick Erdogans parti 60% av rösterna i det senaste valet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons